Till sidinnehåll

Kategorisering av tumören

9.1

Patologins roll i den diagnostiska processen

Histopatologisk bedömning och klinisk presentation utgör ”gold standard” för diagnos och riskbedömning av basalcellscancer (BCC). Syftet med det histopatologiska utlåtandet (PAD) är att ge behandlande läkare information som behövs för optimal behandling och prognosbedömning. 

De viktigaste delarna i den histopatologiska bedömningen är korrekt diagnos av BCC och identifiering av riskfaktorer som inkluderar växtmönster, invasionsfront, invasionsnivå och eventuell förekomst av perineural växt samt mikroskopisk bedömning av radikalitet. 

Radikalitetsbedömning är avgörande för vidare handläggning. Excisionen uppfattas som histologisk radikal om det finns normal vävnad (dermis, subkutan fettväv, fascia, muskel, brosk och skelett) mellan tumören och/eller tumörstromat och den tuschmarkerade resektionsytan (lateralt eller djupt). I fall där mikroskopisk radikalitetsbedömning är osäker bör nya snittnivåer framställas. I utlåtandet anges förekomst av BCC och/eller tumörstroma i resektionsytan (ja eller nej). Mikroskopisk marginal anges inte rutinmässigt (”radikalt är radikalt”) men kan efterfrågas i efterhand om det anses som nödvändigt för att handlägga patienten. 

BCC är rapporteringspliktig sedan 2003. I enlighet med HSLF-FS 2016:7 ”Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om uppgiftsskyldighet till Socialstyrelsens Cancerregister” anmäls BCC:

  • enbart från diagnostiserande patologlaboratorium
  • enbart via föreskrivna koder enligt ”Sabbatsbergmodellen/Glas klassifikation”
  • direkt till cancerregistret vid Socialstyrelsen

Socialstyrelsens register över BCC är ett incidensregister, vilket innebär att BCC bara ska anmälas en gång, med endast en tillämplig morfologikod enligt föreskrifterna. Om tumören vid ett andra ingrepp uppvisar en annan morfologisk bild eller vid lokala återfall, rapporteras inte denna information för att undvika dubbelregistrering.

BCC rapporteras alltså inte till cancerregistret på samma sätt som övriga anmälningspliktiga tumörer, och skälet är den höga incidensen. Detta innebär att ingen klinisk anmälan görs, och att ingen dubbelrapportering fångas upp av regionala cancercentrum. Notera att föreskriften endast tillåter en begränsad andel av de T-koder för sublokaler i hud som finns. För att inte få en underrapportering bör man ta hänsyn till detta vid uppsättning av elektroniskt uttag till cancerregistret och när man kodar PAD-fall.

BCC klassificeras säkrast genom excision av hela tumören. Om det inte är möjligt eller lämpligt rekommenderas en stansbiopsi inkluderande subkutan fettvävnad. Shavebiopsi och kyrettage kan användas för diagnos av BCC, men det är inte lämpligt för att säkert klassificera tumörtyp.

9.2

Anvisningar för provtagarens hantering av provet

9.2.1

Generella anvisningar

Preparatet bör hanteras varsamt för att undvika artefakter som försvårar bedömningen (fragmentering och klämartefakter). Preparatet eller tumören får inte vara genomskuret. Delar av tumören får inte avlägsnas. Vid avsteg från dessa rutiner krävs samråd med handläggande patologavdelning och information i remissen.

Samtliga preparat skickas i en burk med 4-procentig buffrad formalinlösning som åtminstone rymmer 10 x preparatets volym. Endast ett preparat läggs i varje preparatburk. Burken ska vara markerad med patientens namn och personnummer samt typ av preparat och lokalisation med sidoangivelse i relevanta fall.

9.2.2

Hudpreparat

Excision inkluderande fettvävnad ger den säkraste histopatologiska diagnosen och aggressivitetsbedömningen av BCC. Om hela förändringen inte excideras av något skäl (t.ex. vid stora förändringar eller känsliga lokaler såsom ansikte, öron, ögonlock och perineum) bör det anges var i tumören biopsin har tagits. 

Stansbiopsier bör tas där tumören är tjockast men inte ulcererad. För optimal histopatologisk bedömning av en tumör som biopsieras bör stansbiopsin inte vara mindre än 3-4 mm och den bör inkludera subkutan fettvävnad, oavsett lokal.

Preparat som tas med shavebiopsi och kyrettage kan vara svårare att bedöma (morfologi, invasion, typ och radikalitet). Kyrettage bestående av en sammanhållen vävnadsbit handläggs som shavebiopsi. Fragmenterat kyrettage medger inte en tillförlitlig bedömning av typen av basalcellscancer, endast diagnosen.

När kyrettage väljs som behandlingsmetod har det redan gjorts en klinisk bedömning av tumörtyp och när kyrettaget utförs får man också viss information om tumören. Därigenom har ansvarig läkare som väljer kyrettage även ansvaret för en samlad bedömning av BCC-typ.

Tunna eller svårorienterade preparat, t.ex. från ögonlockshud, nålas med fördel på en korkplatta. Runda excisioner och ögonnära excisioner bör märkas med sutur. En skiss eller bild kan eventuellt bifogas. Rutinmässig suturmärkning rekommenderas ej i övrigt.

9.3

Anamnestisk remissinformation

Remissen ska innehålla följande information till patologen: 

  • frågeställning (basalcellscancer?)
  • tumörens lokalisation 
  • tumörens diameter (i mm)
  • typ av preparat: stansbiopsi, shavebiopsi, kyrettage, excision
    – vid stansbiopsi: var i tumören biopsin har tagits (perifert, centralt, annat)
  • kirurgisk excisionsmarginal
  • anamnes, ange särskilt: 
    – tidigare biopsi/ingrepp i området 
    – lokala återfall i området
    – ärftlighet och riskfaktorer (immunsupression, ärr, brännskada, strålbehandling och sår)
    – annan hudsjukdom i området
    – hudcancer eller annan malignitet.
  • eventuellt foto
  • direktnummer till remitterande klinik.
9.4

Specialanalyser

De allra flesta BCC diagnostiseras i rutinfärgning (hematoxylin-eosin-färgning). För svårklassificerade tumörer rekommenderas immunhistokemiska färgningar med relevanta cytokeratinmarkörer samt p63 eller p40 för att bekräfta epiteldifferentiering. Ber-EP4/EpCam och EMA är användbara för att skilja mellan BCC och skivepitelcancer. 

BCC har överlappande morfologi med basaloida follikulära tumörer (trichoepiteliom, trichoblastom och basaloitt follikulärt hamartom), basaloid skivepitelcancer, talgkörtelcancer och Merkelcellscancer. Det finns inga specifika immunhistokemiska markörer för BCC, som i vissa fall är mycket svår att skilja från dessa tumörer. Proliferationsmarkören Ki67, Merkelcellsmarkören CK20 samt p53 kan vara användbara för att skilja benigna hudadnextumörer från BCC med adnexal differentiering.

9.5

Information i remissens svarsdel

9.5.1

Excision

När det gäller excision bör remissens svarsdel innehålla följande uppgifter:

  • diagnos
  • växtmönster: superficiellt, nodulärt, mikronodulärt, infiltrativt och/eller morfeiformt
  • invasionsfront: väl avgränsad, knuffkant (”pushing border”), avgränsad och ojämn eller svåravgränsad och uppsplittrad 
  • invasionsnivå: dermis, subkutan fettvävnad, fascia, muskulatur, brosk eller skelett 
  • perineural invasion: ja eller nej.
  • typ: IA, IB, II eller III
  • basalcellscancer och/eller tumörstroma i resektionsytan: ja eller nej
  • om det är aktuellt: pigment, förkalkningar och artefakter som påverkar bedömningen.
9.5.2

Stansbiopsi och shavebiopsi

När det gäller stansbiopsi eller shavebiopsi bör remissens svarsdel innehålla följande uppgifter:

  • diagnos
  • växtmönster: superficiellt, nodulärt, mikronodulärt, infiltrativt och/eller morfeiformt
  • om det är möjligt: invasionsnivå
  • om det är möjligt: typ IA, IB, II eller III
  • om det är aktuellt: pigment, förkalkningar och artefakter som påverkar bedömningen
9.5.3

Kyrettage

Kyrettage bestående av en sammanhållen vävnadsbit handläggs som shave och besvaras enligt 9.5.2. När det gäller fragmenterat kyrettage bör remissens svarsdel innehålla följande uppgifter:

  • diagnos
  • om det är aktuellt: pigment
9.6

Klassificering av primärtumören

I Sverige klassificeras BCC histopatologiskt som lågaggressiv (BCC IA och IB), medelaggressiv (BCC II) eller högaggressiv (BCC III), enligt den svenska ”Sabbatsbergsmodellen”, som även benämns ”Glas klassifikation” 87. Den ger en förenklad, lättförståelig och mer reproducerbar bedömning av BCC subtyper men korrelation med kliniska faktorer är nödvändigt för att bestämma risken för icke-radikal excision eller återfall av BCC (se avsnitt 8.5 Definitioner av högrisk- och lågrisktumör).

Studien som Sabbatsbergsmodellen baseras på publicerades 1988, och sedan dess har förekomst av perineural växt och engagemang av vävnader nedom dermis tillkommit som tecken på BCC III 88, och dessa parametrar inkluderas nu i de uppdaterade bedömningskriterierna för tumörtyp (se tabell 1). Mikronodulärt växtmönster innebär högre risk för lokala återfall och därmed en mer aggressiv tumör (BCC II–III). Cellmorfologi och graden av atypi påverkar inte aggressivitetsbedömningen.

Enligt WHO-klassifikationen 2023 89klassificeras BCC i två histopatologiska riskgrupper utifrån risken för lokala återfall: histopatologisk lägre risk som motsvarar BCC IA och IB, och histopatologisk högre risk som motsvarar BCC II och III (tabell 2). Det finns förslag om att ange BCC-subtyp som tillägg till riskgruppsbedömningen 90

BCC med olika växtmönster eller typer är mycket vanligt förekommande; upp till 43 % av BCC är av blandtyp 91. BCC av blandtyp med olika växtmönster klassificeras enligt det mest aggressiva tillväxtmönstret (IB<IA<II<III).

Tabell 1. Histopatologisk klassifikation av basalcellscancer utifrån risk för lokalt återfall, enligt uppdaterad Sabbatsbergsmodell eller Glas klassifikation.

 

IA/låg-aggressiv2, 3

 

IB/låg-aggressiv2

 

II/medel-aggressiv4

 

III/hög-aggressiv4

 

Växt-mönster1

Sammanhållet nodulärt eller blandtyp 

Superficiellt

Mikronodulärt, infiltrativt eller blandtyp

Mikronodulärt, infiltrativt, morfeiformt eller blandtyp

Invasions-front

Väl avgränsad, rundad och distinkt med ”knuffkant” (”pushing border”)

Väl avgränsad och jämn

Avgränsad och ojämn

Diffus invasion, ingen tydlig avgränsning, utlöpare

Invasions-nivå

Dermis

Papillära dermis eller periadnexalt stroma

Dermis

Dermis, ibland subcutis, djup skelettmuskulatur, brosk eller skelett

Perineural invasion

Aldrig

Aldrig

Aldrig

Ibland

1. Klassificeras enligt det mest aggressiva växtmönstret (IB<IA<II<III). 
2 Lägre risk för lokala återfall enligt WHO 2023. 
3 Inkluderar fibroepitelial BCC. 
4 Högre risk för lokala återfall enligt WHO 2023, inkluderar basoskvamös cancer.

Tabell 2. Histopatologisk klassifikation av basalcellscancer utifrån risk för lokalt återfall, enligt WHO 2023.

 

Lägre histopatologisk risk för lokalt återfall1

Högre histopatologisk risk för lokalt återfall2

Histopatologisk typ

Superficiell
Nodulär (inklusive pigmenterad och keratotisk subtyp) 
Infundibulocystisk (variant av BCC med adnexal differentiering)
Fibroepitelial BCC

Mikronodulär
Infiltrativ
Skleroserande eller morfeiform
Basoskvamös
BCC med sarkomatoid differentiering 

Perineural invasion

Nej

Ja

1 Motsvarar BCC IA och IB enligt Sabbatsbergsmodellen.
2 Motsvarar BCC II och III enligt Sabbatsbergsmodellen.

9.7

Klassificering av metastaserad sjukdom

Detta är ytterst sällan relevant, men i Sverige rekommenderas att använda UICC8 TNM-klassifikationen för att stadieindela metastaserad BCC 92. I dessa fall används samma klassifikation för canceranmälan.

Se vidare KVAST-bilagan för Basalcellscancer.