Till sidinnehåll

Egenvård

Rekommendation

  • Patienter med BCC bör få individuellt anpassad information och undervisning om egenkontroller av huden och vikten av sunda solvanor.
  • Patienter bör rekommenderas att inte röka.
  • Patienter med cancerbehandling bör informeras om att komplementär och alternativ medicin kan ha en negativ påverkan på effekterna av cancerläkemedel.
  • Patienter bör rekommenderas att vara restriktiva med alkohol under alla typer av cancerbehandling.
  • Patienter bör informeras om vikten av fysisk aktivitet, både konditionsträning och styrketräning, för fysisk funktion och emotionellt välbefinnande.
13.1

Hudkontroller

Patienter som haft basalcellscancer (BCC) bör upplysas om vikten av regelbundna egenkontroller av huden, och de bör få information och undervisning i detta av kontaktsjuksköterska, sjuksköterska, hudläkare eller annan vårdpersonal med lämplig kompetens. Det är bra om de närstående kan involveras. Egenkontrollen bör genomföras systematiskt och regelbundet.

I egenkontrollen ingår att inspektera eventuellt operationsärr samt resten av hudkostymen för att se om det finns nya fläckar, knutor, sår eller andra hudförändringar, se 1177.

Om patienten är under uppföljning eller behandling för sin BCC och misstänker återfall bör patienten kontakta sin kontaktsjuksköterska eller ansvarig läkare för råd och bedömning.

13.2

Sunda solvanor 

Patienterna ska få råd om att använda solskydd och bete sig förståndigt i solen. Råden bör innehålla information om att undvika direkt solstrålning mellan klockan 11 och 15 då solstrålningen är som starkast. För att skydda sig från solen bör patienterna i första hand ha kläder och hatt, och gärna hålla sig i skuggan. Som komplement bör de använda solskyddskräm med hög skyddsfaktor (SPF 50+) som innehåller skydd mot både UVA och UVB. Många överskattar hur länge man kan vistas i solen utan att bränna sig. 

Solens strålar är också olika starka på olika breddgrader, och hänsyn till detta bör tas vid resor. God hjälp kan fås av Strålsäkerhetsmyndighetens ”Min soltid”

Informationen bör också innehålla en varning för solariesolande (icke-medicinskt) i syfte att bli brun. Solarieanvändning är förbjudet enligt lag för barn under 18 år.

För ytterligare information kan patienten hänvisas till Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats.

13.3

Levnadsvanor

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor, kliniska kunskapstöd och vårdprogram är användbara även under cancerbehandling. De innehåller kunskaps- och beslutsstöd i mötet med patienten och rekommenderar olika typer av rådgivning. Broschyren ”Hälsosamma levnadsvanor för dig som har eller har haft cancer” utgår från Socialstyrelsens riktlinjer. Se även Nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering.

Patientens levnadsvanor (tobaksbruk, alkoholbruk, fysisk aktivitet och matvanor) och nutritionsstatus bör identifieras och bedömas regelbundet från diagnosbeskedet till uppföljning.

I bedömningen bör ingå om patientens ohälsosamma levnadsvanor har negativ effekt på behandlingen eller kan interagera med medicinsk eller kirurgisk behandling. Dessutom bör man bedöma om patienten behöver stöd i att förändra levnadsvanorna som en del av sin behandling och rehabilitering samt om levnadsvanorna innebär en risk för att patienten ska återinsjukna eller drabbas av andra sjukdomar.

Patientens levnadsvanor och åtgärder vid ohälsosamma levnadsvanor bör dokumenteras i patientens journal enligt gällande rutin för dokumentation av levnadsvanor i respektive region.

13.4

Komplementär och alternativ medicin

Kontaktsjuksköterskan bör informera patienten om att komplementär och alternativ medicin kan påverka effekterna av cancerläkemedel 199200.