Till sidinnehåll

Mål med vårdprogrammet

Det konkreta målet med vårdprogrammet är att ge vårdpersonal tydliga, evidensbaserade rekommendationer för hur tidiga och sena komplikationer av cancer och cancerbehandling kan förebyggas, utredas och behandlas. Det ska även ge verksamhetsansvariga inom hälso- och sjukvård, kunskap om vilka insatser, strukturer och kompetenser som krävs för ett erbjuda cancerrehabilitering för barn.

Det övergripande målet är att barn och ungdomar som har eller har haft cancer ska få ökade möjligheter att bibehålla funktioner och möjlighet till aktivitet och delaktighet. Rehabiliteringsinsatserna bör:

  • stärka barns och ungdomars möjlighet till aktivitet och delaktighet under cancerbehandlingen.
  • stärka barns och ungdomars möjligheter att efter avslutad behandling återgå till aktivitet och delaktighet aktuell för åldern eller egna önskemål.
  • vid kvarstående sena komplikationer, ge insatser av behandling och anpassning som under uppväxten stärker barn och ungdomars möjlighet till aktivitet och delaktighet under kommande utvecklingssteg.

För att barnen och deras familjer ska bibehålla god funktion behöver vårdpersonalen ha kunskap om hur vanliga komplikationer kan förebyggas. Träning och anpassning grundar sig på att sena komplikationer är identifierade och att barnet, dess närstående och viktiga människor i barnets nätverk har fått kunskap om de sena komplikationerna och den anpassning som underlättar.