Uppföljning av cancervården
Svenska Barncancerregistret
Svenska Barncancerregistret (SBCR) är ett verktyg för att dokumentera och kvalitetssäkra vården för barn och ungdomar med blod- och tumörsjukdomar, och utgör en grund för kliniskt förbättringsarbete. Det används även för forskning om barncancer och kroniska blodsjukdomar, och för att förbättra behandlingen av sjukdomarna. Alla sex barncancercentrum i Sverige registrerar data i SBCR efter att patient och vårdnadshavare fått information och godkänt deltagandet.
Registret omfattar åtta moduler och ger uppgifter om diagnostik, tumördata, operationstyp, behandling och sena komplikationer. Modulerna sköts av arbetsgrupper inom Svenska Barnläkarföreningens sektion för pediatrisk hematologi och onkologi. Modulen Långtidsuppföljning sköts av Svenska arbetsgruppen för långtidsuppföljning efter barncancer (SALUB), och samlar framför allt medicinska data om, och med betydelse för, sena komplikationer. Modulen Rehabilitering startades 2021 av Svenska arbetsgruppen för rehabilitering efter barncancer (SAREB), med syfte att samla multiprofessionella data om sena komplikationer. Här registreras specialiserade data om neurokognitiv funktion.
För ytterligare information, se Nationellt kvalitetsregister för barncancer (cancercentrum.se) och Svenska Barncancerregistret (sbcr.se).
Rekommenderade KVÅ-koder
Rekommendationer
- För att möjliggöra nationell uppföljning bör rehabiliteringsinsatser åtgärdskodas med de KVÅ-koder Socialstyrelsen rekommendationer.
- Varje verksamhet behöver en systematik för vilka KVÅ-koder som ska användas, vem som ska registrera koden och vid vilken tidpunkt.
Kodning av rehabiliteringsplan
Cancerrehabiliteringen behöver följas upp på lokal, regional och nationell nivå för att säkerställa att den är jämlik och håller god kvalitet. Detta kräver ett systematiskt arbetssätt genom hela vårdprocessen. Socialstyrelsen rekommenderar nedanstående åtgärdskoder för att möjliggöra en samstämmig nationell bild av vilka cancerrehabiliterande åtgärder som erbjuds patienter.
- AW020 Upprättande av rehabiliteringsplan.
- AW024 Uppföljning av rehabiliteringsplan.
- AW027 Uppföljning och revidering av rehabiliteringsplan.
- AW035 Avslutande av rehabiliteringsplan.
Kodning av Min vårdplan som en del cancerrehabiliteringsprocessen
Verksamheter bör ha rutiner för dokumentation av Min vårdplan, KVÅ koder möjliggör uppföljning och kvalitetssäkring av dokumentationen. Läs mer på sidan Arbeta med Min vårdplan på cancercentrum.se.
- XV019 Upprättande av Min vårdplan.
- XV020 Revidering av Min vårdplan.