Till sidinnehåll

Ärftlighet

Rekommendationer

  • Vid multipla endokrina tumörer och/eller familjehistoria med endokrina tumörer, bör ärftligt syndrom misstänkas och genetisk utredning erbjudas.
  • Vid verifierad genetisk orsak, bör patienten remitteras för genetisk vägledning, kontrollprogram och familjeutredning.
  • Vid stark klinisk misstanke om ärftlig NET men normal genetisk utredning (eller där ingen genetisk utredning är möjlig) kan remiss till Klinisk genetik övervägas.
5.1

Genetisk utredning vid NET

När en ärftlig predisposition för GEP-NET misstänks enligt nedan, bör man göra en genetisk utredning. Den kan med fördel göras med genpanel, men om patienten eller familjen uppfyller kliniska kriterier för specifikt syndrom kan en riktad analys av detta syndrom utföras. Det är viktigt att sammanfatta patientens symtombild och eventuell ärftlighet på provtagningsremissen för att möjliggöra en korrekt tolkning av analysresultaten på klinisk genetiskt laboratorium.

När en genetisk orsak har påvisats, bör familjen remitteras till Klinisk genetik för genetisk vägledning och familjeutredning, så att friska anlagsbärare i familjen kan identifieras och erbjudas kontrollprogram. Dessutom kan det finnas möjlighet till prenatal diagnostik inklusive pre-implantatorisk genetisk testning.

5.2

Multipel endokrin neoplasi typ 1 (MEN1)

I följande situationer bör man misstänka MEN1:

  • Primär hyperparatyreoidism (pHPT) upptäcks hos en patient under 30 års ålder eller vid multiglandulär sjukdom.
  • pHPT och samtidig annan tumör upptäcks i ett endokrint organ (främst pankreas eller hypofys) oavsett patientens ålder.
  • pHPT upptäcks hos en patient som har en förstagradssläkting (förälder, syskon eller barn) med pHPT eller MEN1-associerad tumör.
  • Gastrinom eller multipla endokrina tumörer upptäcks i pankreas, oavsett patientens ålder.
  • En släkting till patienten med endokrin tumör ingående i syndromet har fått diagnosen MEN1.

 

Rekommendationer

  • Vid misstanke om MEN1 bör fullständig biokemisk screening utföras. Överväg att komplettera med MRT hypofys.
  • Vid misstänkt MEN1 bör genetisk utredning erbjudas.
  • Alla anlagsbärare rekommenderas genetisk vägledning och kontroller från 10–15 års ålder.
5.2.1

Tumörspektrum vid MEN1

MEN1-syndrom kännetecknas av primär hyperparatyreoidism (pHPT), endokrina pankreastumörer och hypofystumörer. Tumörerna är ofta hormonellt aktiva och ger därmed både hormonella besvär och tumörsjukdom. Tumörer i bisköldkörtlar är benigna, men orsakar ofta hyperkalcemi. Hypofystumörer kan genom sitt läge ge skador på synnerverna även om tumörerna i sig är benigna. I pankreas däremot blir tumörerna oftast maligna och kan metastasera när de når en viss storlek. I sällsynta fall kan tumörer bildas även i andra endokrina celler i t.ex. binjurar, tymus eller luftvägar och lungor. Dessutom finns en liten ökad risk för icke-endokrina tumörer såsom meningeom, lipom, angiofibrom och leiomyom. Penetransen är hög. Oftast uppträder hyperparatyreoidism först; många insjuknar redan vid 20–30 års ålder, och nästan alla har biokemiska tecken på hyperkalcemi vid 40 års ålder, även om symtomen kan uppstå senare. Hypofystumör och pankreas-NET kan uppstå senare i livet. Duodenala-pankreatiska NET förekommer hos nästan 80 % av MEN1 patienter vid 80 års ålder och metastaserar i 15–30 % av fallen.

MEN1 orsakas av medfödda förändringar (patogena varianter) i MEN1-genen 2. Syndromet nedärvs från en förälder till barn med 50 % sannolikhet (autosomalt dominant nedärvning), men i 10 % av fallen har patienten en nymutation och saknar alltså familjehistoria för sjukdomen.

Tabell 1. Lokal för tumörer samt kontrollprogram för anlagsbärare av patogen variant i MEN-1-genen

Organ

Livstidsrisk för tumör MEN1-bärare

Kommentar

Kontrollprogram

Bisköldkörtlar

Nästan 100 %

Benigna men orsakar signifikant sjuklighet

Calcium, Parathormon årligen

Duodenum/
pankreas

80 %

15–30 % kan metastastera. Gastrinom kan orsaka svåra magsår

Pankreaspolypeptid, glukagon, gastrin årligen

Vid symtom: f-insulin, B-glukos, Vasoaktiv intestinal peptid

MRT buk (ventrikel/duodenum, pankreas) eller endoskopiskt ultraljud vart 2–3:e år.

Hypofys

50 %

Vanligen mikroadenom och indolenta tumörer. Uppemot hälften har prolaktinom, näst vanligast är icke-hormonproducerande tumörer.

Prolaktin, IGF-I årligen, MRT hypofys vart tredje år

 

Tymus

2–8 %

50 % metastaserar, vanligare hos män. Kan avlägsnas i riskreducerande syfte i samband med pHPT-operation

MRT torax eller lågdos DT (bronker, tymus) vartannat år

 

Binjurar

> 30 %

Många utvecklar adenom och ett fåtal binjurebarkscancer

MRT binjurar

Lunga/luftvägar

5–20 %

Vanligen indolenta

MRT torax eller lågdos DT (bronker, tymus) vartannat år

Icke-endokrina organ

Kollagenom, angiofibrom, lipom,  meningiom

 

Klinisk undersökning vid symtom

MRT: Magnetisk resonanstomografi, IGF-1: Insulin-like growth factor-1, pHPT: Primär hyperparatyreodism, DT: Datortomografi

5.2.2

Diagnostik av MEN1

Vid misstanke om MEN1, bör en fullständig biokemisk screening utföras med följande analyser:

  • p-kalcium/p-joniserat kalcium
  • p-PTH (parathormon)
  • s-insulin och p-glukos
  • s-proinsulin
  • s-gastrin
  • s-PP (pankreaspolypeptid)
  • p-glukagon
  • s-IGF1 (insulin growth factor)
  • s-prolaktin.

Dessutom bör bilddiagnostik övervägas.

Om misstanken om MEN1 finns kvar, bör genetisk utredning erbjudas. Om diagnosen är tydlig (tre MEN1-associerade tumörer hos en person), räcker det med analys av MEN1-genen. I alla andra fall rekommenderas analys med en genpanel som även innehåller gener som orsakar differentialdiagnoserna (MEN4, CDKN1B; andra gener som orsakar pHPT, se nationella riktlinjer för pHPT; gener för hypofystumörer; gener för andra GEP-NET, se nedan).

Diagnosen MEN1 kan fastställas om patienten har:

  • minst en MEN1-associerad tumör och en patogen variant i MEN1-genen
  • tre olika MEN1-associerade tumörer
  • minst två MEN1-associerade tumörer inklusive endokrinpankreastumör
  • minst två MEN1-associerade tumörer och har en förstagradssläkting med minst en MEN1-associerad tumör som har insjuknat före 40 års ålder.

Internationellt har man tidigare angett att diagnosen MEN1 även kan ställas om patienten har pHPT och hypofystumör, men enligt flera studier har dessa individer sällan en patogen MEN1-variant, de utvecklar sällan ytterligare tumörer och de saknar ofta familjehistoria. Det är därför tveksamt om de verkligen har MEN1.

Vid hög misstanke om MEN1, dvs. b och d ovan utan påvisad patogen variant i MEN1-genen, kan man överväga en konsultationsremiss till klinisk genetik för att ta ställning till fördjupad utredning eftersom en liten andel av patienterna med MEN1 har en väldigt svårupptäckt genetisk orsak till sjukdomen.

5.2.3

Uppföljning vid konstaterad MEN1

När diagnosen MEN1 har verifierats genetiskt, bör patienten erbjudas remiss för att få information om ärftlighet och familjeutredning, till exempel via en mottagning för klinisk genetik/cancergenetik som finns på varje universitetssjukhus (vårdnivå C). Släktingar bör erbjudas anlagstest och de som bär på familjens patogena variant (friska anlagsbärare) kan erbjudas screening.

Personer med en patogen variant i MEN1 ska följas hela livet (vårdnivå C) med regelbundna biokemiska och radiologiska kontroller för att upptäcka och åtgärda en utvecklad hyperparatyreoidism respektive begynnande tumörutveckling i olika organ. Kontrollerna omfattar biokemiska tester och radiologi som anpassas till patientens ålder för att undvika för höga stråldoser, särskilt till unga patienter. En lämplig metod för att följa pankreas är endoskopiskt ultraljud (som har hög känslighet för små tumörer i pankreas) eller MRT.

Startålder för kontroller är omdiskuterad, men alla anlagsbärande barn rekommenderas kontakt med barnendokrinolog från 10 års ålder för baselineundersökning, tillväxtkontroll och information om symtom på manifestationer (såsom insulinom, virilisering och gastrointestinala symtom). Utifrån den evidens som finns just nu verkar det rimligt att starta kontroller från 13–14 års ålder för att täcka in åldern då det börjar finnas en risk att pankreas-NET uppträder.

Biokemiska kontroller (årliga):

  • Ca, PTH, prolaktin, IGF-I, pankreaspolypeptid, glukagon och gastrin.
  • Vid klinisk misstanke utifrån symtombild: f-insulin, B-glukos och VIP.

Radiologiska kontroller:

  • MRT hypofys vart 3:e år (oftare vid avvikelse i tillväxt, pubertetsutveckling, IGF-I och prolaktin).
  • MRT buk (ventrikel/duodenum, pankreas, binjurar) vart 2–3:e år. Endoskopiskt ultraljud kan vara ett alternativ till MRT buk, men binjurar bör kontrolleras regelbundet med MRT.
  • MRT torax eller lågdos DT (bronker, tymus) vartannat år (enbart från 15 års ålder).
  • Vid biokemisk avvikelse utan fynd på MRT, komplettera med endoskopiskt ultraljud (som är bättre på att upptäcka små tumörer i pankreas). Vid dyspeptiska symtom eller förhöjt gastrin, komplettera med gastroskopi (ventrikel, duodenum) 23. Eftersom de flesta gastrinom har lymfkörtelmetasaser (utan en påverkan på förväntad överlevnad), bör man även överväga tillägg av somatostatinreceptor‐PET-DT för korrekt staging.

Patienter med en behandlingskrävande sjukdomsmanifestation följs var 6:e månad med biokemiska och radiologiska kontroller, eventuellt tätare vid behov. För särskilda frågeställningar behöver somatostatinreceptor-PET-DT utföras. Notera att tidig död vid MEN1 i många fall beror på pankreas-NET varför pankreastumörer bör följas upp och behandlas aktivt.

Det finns inga internationella rekommendationer för personer som har en förstagradssläkting med hög misstanke om MEN1 (dvs. enligt 5.2.2), men utan att någon genetisk orsak har påvisats i familjen efter konsultation med Klinisk genetik. En möjlighet är att erbjuda biokemisk screening till alla förstagradssläktingar från patientens insjuknandeålder (eller senast från 30 år) till 40 års ålder. Eftersom individer med MEN1 nästan alltid uppvisar hyperkalcemi vid denna ålder, kan kontrollerna då avslutas eftersom det kan ses som mycket osannolikt att personen ska få diagnosen MEN1.

5.2.4

Vårdnivå

Alla patienter med MEN1 bör bedömas och behandlas på en universitetsklinik som är specialiserad på ärftliga endokrina tumörsjukdomar, inom organisationen för nationell högspecialiserad vård (NHV) för neuroendokrina tumörer, eftersom detta innebär genetisk rådgivning och testning och psykologiskt omhändertagande samt socialt stöd förutom den rent medicinska behandlingen. Den kirurgiska behandlingen bör ges vid en enhet med NHV-tillstånd. Eftersom dessa patienter får multipla endokrina tumörer är valet av tidpunkt för kirurgi och valet av kirurgisk metod väldigt viktiga för att få den bästa avvägningen mellan sjuklighet och malignitetsrisk från tumörerna samt risk för hormonbristsjukdom efter radikal kirurgi.

5.3

von Hippel Lindaus syndrom (VHL)

Rekommendationer

  • Vid misstanke om VHL bör fullständig klinisk screening av andra manifestationer utföras.
  • Vid misstänkt VHL bör genetisk utredning erbjudas.
  • Alla anlagsbärare rekommenderas kontroller från födseln.

von Hippel Lindaus syndrom (VHL) förekommer hos 1 av 36 000 invånare och orsakas av medfödda mutationer i VHL som ärvs autosomalt dominant.

Syndromet misstänks hos individer med minst två av följande:

  • minst två hemangioblastom i retina, ryggmärg, hjärna eller ett hemangioblastom samt multipla cystor i njure eller pankreas
    njurcancer
  • feokromocytom eller paragangliom
    endolymfatiska säcktumörer
  • papillära cystadenom i epididymis eller breda ligament eller neuroendokrina tumörer i pankreas (förekommer hos 5–17 %).

Patienter med neuroendokrin tumör i pankreas bör bedömas vid NHV-enhet.

Mer information finns i Nationellt vårdprogram njurcancer och i Socialstyrelsens kliniska riktlinjer.

5.4

Neurofibromatos typ 1 (NF1)

Rekommendationer

  • Vid misstanke om NF1 bör fullständig klinisk screening av andra manifestationer utföras.
  • Vid misstänkt NF1 kan genetisk utredning erbjudas, särskilt för att säkerställa diagnosen vid lite oklara fall.
  • Alla med NF1 (klinisk eller genetisk diagnos) rekommenderas genetisk vägledning och kontroller från födseln.

Neurofibromatos typ 1 (NF1) förekommer hos 1 av 5 000 invånare och har oftast diagnostiserats kliniskt på basis av minst sex café-au-lait-fläckar, fräknar i axiller/ljumskar, minst två neurofibrom och/eller optiskt gliom hos barn. Vuxna har även en viss ökad risk för tumörer där livstidsrisken för feokromocytom har rapporterats vara cirka 1–5 % och cirka 1 % utvecklar pankreas-NET 4. Patienter med neuroendokrin tumör i pankreas bör bedömas vid en NHV-enhet.

Sjukdomen orsakas av medfödda patogena varianter i NF1. Ofta kan diagnosen ställas kliniskt, men genetisk testning rekommenderas vid GEP-NET för att utesluta differentialdiagnoser, i oklara fall eller när prenatal diagnostik efterfrågas. Mer information om uppföljning av barn och vuxna med NF1 finns på pediatrisk genetik. Vuxna rekommenderas en baselineundersökning hos en neurolog, och i okomplicerade fall uppföljning av kunnig allmänläkare med bl.a. årliga blodtryckskontroller och utredning av eventuella nytillkomna symtom. pediatrisk genetik.

5.5

Tuberös skleros (TSC)

Rekommendationer

  • Vid misstanke om TSC bör fullständig klinisk screening av andra manifestationer utföras.
  • Vid misstanke om TSC bör genetisk utredning erbjudas.
  • Alla anlagsbärare rekommenderas kontroller från födseln

Tuberös skleros (TSC) förekommer hos 1 av 10 000 invånare och misstänks om man har olika kombinationer av hudmanifestationer och bindvävstumörer (rhabdomyom, subependymom, kortikala tuber i hjärnan, infantil spasm och intellektuell funktionsnedsättning, angiomyolipom i njuren, lymfangioleiomyomatos i lungan och angiofibrom). TSC orsakas av mutationer i TSC1 eller TSC2. En liten andel individer är somatiska mosaiker (har endast mutationen i vissa vävnader) och de har ofta mildare symtom och inte alla manifestationer, men riskerar att få barn med det fulla syndromet. Individer med TSC har ökad risk för NET. I två studier fanns pankreas-NET hos 4–9 % 56 men även hypofysadenom, hyperparatyreoidism, feokromocytom och karcinoider har rapporterats. Mer information om syndromet och uppföljning finns på Barnläkarföreningens webbplats. Patienter med neuroendokrin tumör i pankreas bör bedömas vid en NHV-enhet.

5.6

Familjär tunntarms-NET

I dag finns ingen känd genetisk orsak till ärftlig tunntarms-NET och därför är genetisk utredning inte möjlig. Enstaka fall utan familjehistoria behöver inte uppföljning av ärftlighet.

I ett fåtal familjer finns två eller flera förstagradssläktingar med tunntarms-NET, och då kan man misstänka en familjär form. För de som är förstagradssläktingar (föräldrar, syskon och barn) till en individ med tunntarms-NET kan man överväga provtagning för analys av kromogranin A (se avsnitt 7.2.2.1 för mer information om analysens begränsningar). Vid stigande värden eller symtom som kan tyda på utveckling av en tumör kan man överväga undersökning med somatostatinreceptor-PET-DT.