Diagnostik
Rekommendationer
- Tumörvävnad ska färgas immunhistokemiskt för kromogranin A för att säkerställa NET-diagnos. (++++)
- Analys av generella hormoner (t.ex. kromogranin A) och specifika hormoner (t.ex. 5-HIAA, gastrin och insulin) i blod och urin ska användas för att ställa korrekt diagnos och följa upp given behandling. (++++)
- MRT eller DT i tre faser med intravenös kontrastförstärkning samt somatostatinreceptor-PET-DT ska användas för att kartlägga tumörutbredning. (++++)
- Somatostatinreceptor-PET-DT är förstahandsmetod för att påvisa somatostatinreceptoruttryck. (++++)
Utredning enligt standardiserat vårdförlopp
Biokemisk diagnostik
Inledning
Patienter med NET har generellt en lång förväntad överlevnad. Diagnostiken baseras på biokemi, histopatologi (se kapitel 8 Histopatologi), radiologi och nuklearmedicinska undersökningar. Kromogranin A är en generell markör och används för både biokemisk och immunhistokemisk diagnostik. Den radiologiska diagnostiken baseras vanligen på en DT- eller MRT-undersökning. Den nuklearmedicinska utredningen baseras framför allt på tumörcellernas uttryck av somatostatinreceptorer.
Den biokemiska diagnostiken vid NET undersöker förekomsten av förhöjda halter av hormoner i plasma eller urin med syfte att fastställa
- om patienten har en NET
- om den är hormonellt aktiv
- om tumören svarar på given behandling.
Man bestämmer vanligen plasmakoncentrationen efter en natts fasta, och i vissa fall kan man mäta koncentrationen av hormoner eller deras metaboliter i dygnssamlingar av urin 7.
Hormoner kan delas in i generella och specifika, där kromogranin A är en generell tumörmarkör för NET. Detta betyder att kromogranin A uttrycks i alla neuroendokrina celler med hormoninnehållande granulae, och därmed kan höga nivåer finnas hos patienter med vitt skilda typer av NET. De specifika hormonerna uttrycks vanligen endast i en celltyp, till exempel serotonin som uttrycks i EC-celler företrädesvis i tunntarmen, och insulin som framför allt uttrycks i betacellerna i pankreasöarna.
Generella markörer
Kromogranin A
s-kromogranin A är en av de mest använda biokemiska markörerna för NET även om den inte är helt specifik för denna tumörgrupp. Kromogranin A-stegring kan till exempel också ses vid prostatacancer och binjuretumörer. Hormonet produceras i alla neuroendokrina celler och lagras i sekretionsgranulae. Det finns många teorier om kromogranins funktion. I cellen tror man att det har en stabiliserande funktion i granulae medan olika fragment av proteinet har vitt skilda effekter i cirkulationen.
Plasmakoncentrationen för kromogranin A ger en god bild av tumörbördan hos en obehandlad patient. Kromogranin A är också en känslig markör för att upptäcka en liten tumörbörda, till exempel för att tidigt diagnostisera återfall efter en radikal operation. Hos en behandlad patient speglar kromogranin A förändringar i tumörbördan och används därför för att utvärdera behandlingseffekten. Behandling med somatostatinanaloger leder vanligen till att kromogranin A-nivåerna sjunker även om tumörbördan inte påverkas.
För att kunna utvärdera kromogranin A måste man vara medveten om att det finns flera tillstånd som orsakar förhöjda värden trots att det inte finns någon NET. Hit hör bland annat kronisk atrofisk gastrit (som kan ge mycket höga serumnivåer) och behandling med protonpumpshämmare (PPI). I båda dessa fall orsakas de förhöjda kromogranin A-värdena av avsaknad av syraproduktion i ventrikeln, vilket leder till kompensatoriskt ökad gastrinproduktion. Andra icke tumörrelaterade orsaker till förhöjda värden är nedsatt njurfunktion, leversvikt, hjärtsvikt, stress och inflammatorisk tarmsjukdom. De flesta med förhöjt kromogranin A lider alltså inte av NET.
Neuronspecifikt enolas (NSE)
Neuronspecifikt enolas (NSE) används vid en del kliniker som markör för NET. Dock har den sin största betydelse vid behandling och utvärdering av neuroblastom. Det finns i dag inte något skäl att mäta NSE hos vuxna patienter med NET-diagnos.
Specifika markörer
Serotonin (5-hydroxiindolättiksyra, 5-HIAA)
5-hydroxiindolättiksyra (5-HIAA) är en metabolit av serotonin och en av hörnstenarna vid diagnostik och monitorering av NET i tunntarmen. Tidigare har man låtit patienten samla urin under 24 timmar för att analysera serotoninets nedbrytningsprodukt. Vid svårbedömda fall samlar man två dygnsurinmängder och beräknar ett medelvärde. I dag rekommenderas i stället 5-HIAA-kontroll i serum, eftersom den metoden är enklare för patienten och inte leder till felaktiga värden på grund av att patienten missat att samla all urin under ett dygn. 5-HIAA i serum påverkas av njursvikt (förhöjt kreatinin) och det är därmed en faktor som kan ge falskt förhöjda värden. En annan osäkerhetsfaktor är att värdet påverkas av t.ex. intaget av serotoninhaltig föda: valnötter, ananas, avokado, banan, choklad, fikon, pekannötter, plommon, sojasås och tomater. Patienten bör undvika dessa livsmedel samt nikotin och alkohol under dygnet för urininsamlingen för att värdena inte ska påverkas.
Gastrin
Diagnosen gastrinom ställs genom förhöjda nivåer av gastrin och kromogranin A i blodet, i kombination med hög syraproduktion i magsäcken och lågt pH (< 2).
De flesta patienter med förhöjda nivåer av gastrin och kromogranin A har dock inte gastrinom. En mycket vanligare orsak är antingen behandling med PPI eller kronisk atrofisk gastrit, se avsnitt 10.2 Ventrikel-NET. Man bör därför sätta ut PPI minst två veckor före provtagningen. Vid behov kan patienten i stället behandlas med antacida som inte påverkar gastrinnivåerna. Det kan dock vara förenat med livsfara att sätta ut PPI hos en patient med kraftigt förhöjd saltsyraproduktion till följd av ett gastrinom. Redan efter ett par dagar kan patienten drabbas av blödande magsår, så detta bör ske under strikt medicinsk kontroll.
Insulin, C-peptid och proinsulin vid långfasta
Insulin, C-peptid och proinsulin analyseras vid misstanke om insulinom, dels som screeningprov, dels i samband med 72-timmarsfasta. Vid 72-timmarsfasta är patienten inneliggande och får endast dricka vatten. Provtagning för B-glukos, C-peptid och insulin utförs var 4–6:e timme samt vid symtom som vid hypoglykemi. Det är viktigt att säkra provtagningen innan patientens hypoglykemi behandlas för att man ska kunna utvärdera testet. Man eftersträvar symtomgivande hypoglykemi varvid B-glukos vanligen är påtagligt lågt, <2,5 mmol/l. Kvoten mellan insulin och B-glukos bör överstiga 5 för att diagnosen insulinom ska ställas. Enstaka patienter har produktion av proinsulin i stället för insulin, och man bör därför mäta detta vid fastans start och slut. Det är viktigt att mäta C-peptid för att utesluta att hypoglykemin är framkallad av factitia.
Glukagon
Glukagon analyseras vid misstanke om glukagonom.
Vasoaktiv intestinal peptid (VIP)
Höga nivåer av VIP ses vid vipom som är lokaliserade i pankreas eller duodenum.
Pankreatisk polypeptid (PP)
Förhöjda nivåer av PP ses vid pankreas-NET som också kan producera andra peptider. Det har föreslagits att PP skulle vara ett av många mättnadshormon och leda till minskad aptit vid höga nivåer, och också kunna bidra till de vattniga diarréerna vid vipom. Flera icke-funktionella pankreas-NET utsöndrar PP.
Adrenokortikotropt hormon (ACTH)
ACTH analyseras vid misstanke om ektopisk ACTH-producerande NET som orsak till Cushings syndrom. Hyperglykemi hos tidigare icke-diabetiker kan vara symtom på detta.
Kalcitonin
Kalcitonin produceras av medullär tyreoideacancer, men kan också ses vid pankreas-NET.
Endoskopi
Endokrina tumörer i ventrikel och duodenum diagnostiseras vanligen via gastroskopi.
Vid utredning av pankreas-NET har gastroskopi med endoskopiskt ultraljud (EUS) ofta högre känslighet än radiologi och rekommenderas därför särskilt vid svårlokaliserade tumörer. EUS bör användas vid uppföljning av pankreas-NET vid MEN1.
Skopins roll vid diagnostik av tunntarms-NET är oklar. Ibland kan man diagnostisera en tunntarms-NET via koloskopi om tumören ligger nära valvula Bauhini. Skopi av tunntarmen utförs sällan. Kapselendoskopi kan ibland vara ett bra instrument för att finna en NET i tunntarmen, om det finns särskilda skäl för att lokalisera primärtumören preoperativt, men det finns risk för stenos i tarmen så att kapseln fastnar.
I utredningen av kolorektala NET har kolo- och rektoskopin en viktig roll, och även här kan rektalt ultraljud vara av värde. Endoskopi är ofta det enda sättet att få en biopsi av primärtumören.
Radiologisk diagnostik
DT är förstahandsmetod för att fastställa tumörens utbredning, utvärdera behandling och visualisera återfall 8.
Lever och pankreas bör undersökas före (nativt) och under intravenös kontrastförstärkning i sen artärfas (portavensinflödesfas) samt hela buken i venfas, så kallad trefasundersökning. DT torax inkluderas alltid initialt och även fortsättningsvis vid spridning till torax. NET-metastaser i levern och NET i pankreas kan visa olika kontrastuppladdningsmönster; ibland ses de bara i en fas och kan missas om inte undersökningen utförs korrekt. En komplicerande faktor är att dessa förhållanden kan förändras under behandlingen, så att metastaser som tidigare avgränsades bäst i en viss fas vid ett senare tillfälle ses bäst (eller enbart) i en annan fas.
MRT av buken, inklusive dynamisk kontrastförstärkt undersökning av lever och pankreas (helst med ett leverspecifikt kontrastmedel) och diffusionsviktade sekvenser erbjuder generellt bättre diagnostik än DT, och väljs i första hand om det lokalt finns kapacitet för detta. Detta gäller också metastasdetektion i skelettet för vilket DT är en bristfällig metod. Vid många sjukhus saknas emellertid tillräcklig MRT-kapacitet, och användning av MRT begränsas därför till de fall där DT ger osäker detektion, avgränsning eller karakterisering av tumörer. Även unga patienter med förväntad lång överlevnad bör undersökas med MRT, eftersom man inte vill utsätta dem för stråldosen från upprepade DT-kontroller. Ett typexempel på detta är pankreasdiagnostik vid MEN1 där MRT också är att föredra på grund av metodens höga känslighet. Små lungmetastaser kan dock missas med MRT på grund av den lägre rumsupplösningen jämfört med DT torax, som i detta fall därför bör väljas och utföras med låg stråldos.
Intravenöst kontrastförstärkt MRT är också bättre än DT för diagnostik av hjärnmetastaser.
Kontrastförstärkt ultraljud har visat sig vara mycket användbart för att visualisera levermetastaser, karakterisera oklara DT-fynd och få vägledning för biopsier och ablation av levermetastaser.
EUS har hög sensitivitet för att påvisa pankreastumörer och tumörer lokaliserade i esofagus, ventrikel och duodenum, och kan även påvisa metastaser i lokala lymfkörtlar. EUS bör utföras vid ventrikel- och rektum-NET >1 cm för att bedöma invasionsdjup. Peroperativ ultraljudsundersökning används vid lever- och pankreaskirurgi (obligatoriskt vid MEN1) och för att lokalisera små duodenal-NET samt i samband med ablation av levermetastaser.
Nuklearmedicinsk diagnostik
Under de senaste åren har PET-DT med gallium-68-märkta (68Ga-märkta) somatostatinanaloger i hög grad ersatt somatostatinreceptorskintigrafi för molekylär avbildning av låggradiga NET. De vanligast använda preparationerna är 68Ga-DOTA-TOC och 68Ga-DOTA-TATE som tillåter PET-DT-undersökning 0,5–1 timme efter injektion och ger mycket hög rumsupplösning och bildkontrast. Diagnostiken är avsevärt mycket bättre med PET-DT än med skintigrafi, och därför måste aktuella patienter remitteras till PET-DT vid ett regionsjukhus om inte metoden är tillgänglig lokalt.
Falskt positiva resultat av somatostatinreceptor-PET-DT kan förekomma vid inflammation, sårläkning, infektion och andra maligniteter än NET. Ett högt fysiologiskt upptag i processus uncinatus kan ibland försvåra bedömningen vid frågeställningen pankreas-NET. För att få full nytta av PET-DT bör DT i samband med PET utföras som en fullt diagnostisk undersökning inkluderande intravenös kontrastförstärkning med samma protokoll som vid en separat DT-undersökning.
En annan PET-spårsubstans för NET-diagnostik är 11C-5-hydroxy-tryptofan (11C-5-HTP) men den utförs bara vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. 11C5HTP-PET-DT utgör en problemlösarmetod för den lilla andel patienter (uppskattningsvis 5 %) för vilka somatostatinreceptor-PET-DT inte är tillräckligt. 18F-L-DOPA är en annan tillgänglig spårsubstans för PET-DT och är närmast tillgänglig på universitetssjukhuset i Lund men används även i Åbo, Finland och i Århus, Danmark. 68Ga-NOTA-exendin-4 är en nyutvecklad PET-spårsubstans som kan påvisa insulinom med hög känslighet; metoden har tidigare använts vid Akademiska sjukhuset i Uppsala i studieform 9 men är för närvarande inte tillgänglig.
För NET G2 med Ki67-index > 15 % och NEC som i regel uttrycker betydligt färre eller inga somatostatinreceptorer är metabolisk 18FDG-PET-DT ofta positiv. Det finns emellertid ett stort överlapp, vilket innebär att vissa höggradiga NET kan ha ett tydligt somatostatinreceptoruttryck och att låggradiga tumörer kan ha 18FDG-upptag. Som tumregel brukar NET med Ki67-index > 15 % lämpa sig bättre för PET-DT med 18FDG. Finns det möjlighet kan man dra fördel av den komplementära diagnostiska informationen och låta alla patienter med NET G2 genomgå PET-DT med både 68Ga-DOTA-TOC/TATE och 18FDG. Förekomsten av 18FDG-positiv NET har visat sig korrelera med sämre överlevnad än 18FDG-negativa tumörer. Det har därför blivit allt vanligare, framför allt internationellt, att utföra PETDT med både 68Ga-DOTATOC/TATE och 18FDG, för att också få prognostisk information.
Diagnosbesked
Rekommendationer
- Patienter bör få saklig information om sjukdomen, dess behandling och förväntat resultat, så att de kan ta ställning till den behandling som erbjuds. Vid diagnosbeskedet bör ansvarig läkare samt kontaktsjuksköterska närvara.
- Patienter bör få ett eller flera uppföljande samtal för att upprepa och komplettera informationen från diagnosbeskedet.
- Vid diagnosbeskedet bör patienterna få individuellt anpassad saklig information. Framgångsrik patientinformation kan mätas i kortare vårdtid och sjukfrånvaro, postoperativt bättre fysisk aktivitet och rörlighet, mindre smärtupplevelse och analgetikakonsumtion och mindre oro 1011.
Hållpunkter för diagnosbeskedet och uppföljande samtal:
- Uppmana patienten att ha en närstående med sig. Den närstående har då möjlighet att efter besöket komplettera med information som patienten inte har uppfattat eller kunnat ta till sig.
- Upprätta ”Min vårdplan” i samband med diagnosbeskedet eller säkerställ på annat sätt att patienten får både skriftlig och muntlig information.
- Ge information om sjukdomen och behandlingen: förväntat sjukdomsförlopp, behandlingsmöjligheter, komplikationer och tidsperspektiv.
- Ge information om rätten till ny medicinsk bedömning.
- Ge information om patientföreningar.
- Ge praktisk information, t.ex. vårdavdelning och rutiner för undersökningar och behandling. Om det är aktuellt med remiss till högspecialiserad vård, berätta det för patienten och förklara varför och hur detta kommer att gå till.
- Ta upp påverkan på arbetsförmågan. Berätta om de sjukskrivningsregler som gäller enligt rekommendationer från Socialstyrelsen samt om de olika högkostnadsskydd som finns.
- Identifiera patientens sociala nätverk och sociala stöd. Har patienten kommit ensam, ta reda på om det finns någon som patienten kan kontakta direkt eller vid hemkomst. Erbjud kontakt med kurator vid behov.
- Bekräfta känslor. Känslor som att ”detta är inte sant” och ”det händer inte mig” bör bekräftas under samtalet.
- Vid krisreaktion: Hjälp patienten att uttrycka sina känslor, oavsett vilka de är, genom att finnas till hands och lyssna. Kontakta kurator vid behov.
- Var uppmärksam på självmordstankar. Inom en vecka från diagnosbeskedet löper cancerpatienter en högre risk för självmord än normalbefolkningen. Sjukvårdspersonal kan felaktigt tro att det är riskabelt att ta upp tankar om självmord, medan patienterna ofta uppfattar det som en lättnad att få prata om det.
- Vid uppföljande samtal: Komplettera informationen från diagnosbeskedet. Be patienten att själv berätta vad han eller hon vet om diagnos och planerad behandling. Komplettera därefter med ytterligare information.