Nutrition
Rekommendationer
- Riskbedömning för undernäring bör göras vid varje ny vårdkontakt. (++)
- Vid identifierad risk för undernäring och behov av vidare utredning bör dietist kopplas in. (++)
- Undernäring bör behandlas för att minska risken för peri- och postoperativa komplikationer. (+++)
- Patienter som behandlas med somatostatinanalog bör få tillägg med pankreasenzymer. (++++)
- Patienter med uttalad steatorré bör få tillskott med fettlösliga vitaminer. (++)
- Patienter med distala tunntarmsresektioner och ventrikelresektioner bör få vitamin B12-tillskott. (++)
Nutritionsstatus
Patientens nutritionsstatus ska alltid bedömas vid varje ny vårdkontakt för att tidigt fånga nutritionsbesvär och ofrivillig viktnedgång 56. Inför planerad kirurgi är det extra viktigt eftersom undernäring i samband med kirurgi är en oberoende riskfaktor för komplikationer, försämrat immunförsvar, lång vårdtid och ökad dödlighet 57.
Med hjälp av blodprov kan man spåra specifika näringsbrister, exempelvis vitaminbrister. För att bedöma mineral- och elektrolytstatus, exempelvis vid frekventa och vattniga diarréer, är det däremot oftast bättre med urinprov.
Blodprov för diagnostik av generell undernäring är sällan till hjälp eftersom de påverkas av inflammation. Albumin uppfattas ofta som markör för just undernäring, men är mer en inflammationsmarkör.
Riskbedömning för undernäring
- Ofrivillig viktförlust, oavsett tidsförlopp och omfattning.
- Ätsvårigheter, t.ex. aptitlöshet, illamående, diarré, steatorré och subileus.
- Undervikt, motsvarar body mass index (BMI) < 20 om patienten är < 70 år eller BMI < 22 om patienten är ≥ 70 år. BMI = vikt (kg)/längd2 (m)
En eller flera av ovanstående riskfaktorer innebär risk för undernäring 58. I riskbedömningen för NET-patienter, framför allt vid tunntarms-NET och pankreas-NET, bör man även fråga om mag-tarmsymtom eftersom diarré eller steatorré är ett vanligt symtom. En dietist kan hjälpa till med riskidentifiering och föreslå vidare utredning genom att bedöma näringsintag och näringsbehov. Observera att ett högt BMI kan dölja undernäring vid ofrivillig viktnedgång med negativ energibalans. Likaså behöver inte ett stabilt lågt BMI utan ätsvårigheter innebära svår undernäring.
För utredning, diagnostik och behandling av nutritionsrelaterade problem, se Nationellt kunskapsstöd Undernäring och Vårdhandboken.
Nutritionsbehandling
Vitamin- och mineralsupplementering
Patienter med tunntarms-NET som genomgått distala tunntarmsresektioner, och patienter med ventrikel-NET med ventrikelresektion, bör ha peroral supplementering med vitamin B12, 1 mg/dag.
För att förhindra D-vitaminbrist vid malabsorption av fett rekommenderas supplementering med Dvitamin och kalcium som standardbehandling, och behandlingen följs upp genom att kontrollera Dvitaminstatus (s-25-OH vitamin D). Vid uttalad steatorré rekommenderas även monitorering av övriga fettlösliga vitaminer: A, E och K. I förebyggande syfte rekommenderas även patienter med diarré eller steatorré att komplettera med multivitamineraltablett innehållande järn.
Kostråd vid symtom från mag-tarmkanalen
Mag-tarmsymtom är mycket vanligt vid NET i tunntarmen men kan även förekomma vid NET i pankreas. Frekventa diarréer och urgency (svårighet att hålla tillbaka avföring) kan försämra livskvaliteten, så symtomlindring är en viktig del av behandlingen. Följande kostråd kan ges vid symtom från mag-tarmkanalen (diarré, steatorré och gaser):
- Patienten bör rekommenderas att
– äta långsamt och tugga maten väl
– fördela måltiderna jämnt över dagen och undvika stora energirika måltider'
– undvika gasbildande livsmedel (lök, kålsorter, baljväxter och fiberrikt bröd med hela korn eller kärnor).
- Vid somatostatinanalogbehandling bör man komplettera med pankreasenzym (Creon) i samband med måltid. Vid fortsatt steatorré, öka dosen.
- Vid otillräcklig effekt av Creon, med fortsatt fettmalabsorbtion och steatorré samt ett högt peroralt intag av fett, kan mängden fett i kosten behöva minskas eller omfördelas under handledning av dietist. I vissa fall kan man prova fettreducerad kost, men det är inte lämpligt vid undernäring eller risk för undernäring.
- För information om läkemedelsbehandling mot diarré, se avsnitt 11.4.7.1 Behandling av diarré.
Beroende på patientens symtom och dess orsak anpassas kostråden individuellt efter att man kartlagt patientens matvanor, livsmedelsval, ätbeteende och motivation, och med hänsyn till hens aktuella sjukdomstillstånd och sociala situation. Effekten av kostråden är individuell och bör följas upp och utvärderas. Se även bilaga 1 Behandling av diarré.
Vätskeersättning
Trots behandling kan diarréerna vara svåra att bemästra, och vid volymmässigt stora och ihållande förluster kan vätske- och elektrolytbalansen rubbas. För att upprätthålla salt- och vätskebalansen kan patienten behöva perorala rehydreringslösningar.
Kost med anpassad konsistens vid förträngningar i mag-tarmkanalen
Mat med mjuk konsistens utan trådiga och svårsmälta livsmedel kan vara aktuellt vid förträngningar i mag-tarmkanalen. Livsmedel med hård konsistens kan göras mjukare eller mer lättsmält genom att man tillagar, finfördelar eller mixar maten. Kostråden bör dock omprövas regelbundet för att undvika onödiga begränsningar.
Undvik |
Välj i stället |
Helt kött, skaldjur |
Färsrätter, korv, fisk- och äggrätter |
Fullkornsprodukter av ris, pasta, bulgur, matvete etc. |
Potatis, potatisrätter |
Stjälkar av broccoli, blomkål och sparris |
Kokt morot, blomkål och broccoli |
Citrusfrukter (frukthinnor), ananas |
Banan, melon, kiwi, bär |
Bröd/müsli med hela korn, frön |
Mjukt bröd (finmalet mjöl) |
Nötter, mandlar, kokos, popcorn |
Chips, salta pinnar |
Nutritionell påverkan vid kirurgisk och medicinsk behandling för NET i tunntarmen
Sekretorisk diarré och snabb tarmpassage tillhör symtombilden vid tunntarms-NET, och kan förvärras av kirurgiska och medicinska behandlingar.
Kirurgisk behandling innebär ofta tarmresektioner inklusive sista delen av tunntarmen. Detta kan leda till ett försämrat upptag av gallsalter och vitamin B12 som har sitt specifika upptag i ileum. Malabsorption av gallsalter och vitamin B12 kan leda till gallsaltsdiarré och vitamin B12-brist. Brist på gallsalter försämrar fettupptaget och kan leda till steatorré och steatorré-relaterad mineral- och vitaminbrist. Resektion av ileocekalvalvet och därmed avsaknad av den naturliga bromsen (ileal brake) kan ge ökad passage och sekretorisk diarré samt bakteriell överväxt.
Läkemedelsbehandling med somatostatinanaloger minskar sekretionen av pankreasenzymer och utsöndringen av galla vilket kan försämra fettupptaget 59.
Vitamin D, kalcium, PTH och bentäthet
Parallellt med fettmalabsorption kan patienten få malabsorption av fettlösliga vitaminer (A, D, E, K). Brist på vitamin D är vanligt hos patienter med tunntarmsresektioner 60. D-vitamin reglerar tillsammans med paratyreoideahormon (PTH) kalcium- och fosfathalten i blodet genom ökat upptag från tarmen och frisättning från skelettet som är nödvändigt för normal benmineralisering. Vitamin D-brist är den vanligaste orsaken till minskat kalciumupptag. Kalciumupptaget kan även hämmas av icke-absorberade fria fettsyror som bildar svårlösliga kalciumtvålar vilka förloras med avföringen.
Låga kalciumvärden vid D-vitaminbrist stimulerar PTH-insöndring och kan leda till sekundär hyperparatyreoidism, vilket i sin tur leder till ökad benomsättning och förlust av benmineraler. Obalans i benvävnaden kan leda till osteopeni och ge osteoporos. D-vitamin behövs även för normal utveckling och tillväxt av muskelfiber, och brist kan påverka muskelstyrkan negativt.