Sammanfattning
Detta vårdprogram omfattar handläggning och behandling av icke-epitelial äggstockscancer vilka består av könscellstumörer och könssträngs-stromacellstumörer samt ovanliga icke-epiteliala tumörer.
I vissa delar görs ingen åtskillnad mellan epitelial och icke-epitelial äggstockscancer, och då hänvisas till vårdprogrammet för äggstockscancer.
Det nationella vårdprogrammet ska fungera som ett ”paraplyprogram” med principer för handläggning och behandling baserat på bästa möjliga evidens. Vissa regionala skillnader kan uppstå eftersom en del problemställningar på forskningsfronten kan tolkas på olika sätt och det finns skillnader i regionala förutsättningar. Samtidigt ska vården vara likvärdig, så regionala anpassningar bör motiveras.
Globalt står icke-epiteliala äggstockscancer för cirka 10 % av primära maligna tumörer i ovariet. Till skillnad från epitelial äggstockscancer (ovarialcancer) är icke-epitelial äggstockscancer vanligen begränsade till ena ovariet och upptäcks i tidigt stadium. Vissa typer är mycket snabbväxande och kräver ett snabbt omhändertagande. Prognosen för kvinnor med icke-epiteliala äggstockscancer har blivit betydligt bättre, särskilt för dem med germinalcellstumörer. Detta beror sannolikt på flera faktorer men främst cytostatikabehandling. De enskilda tumörtyperna är ovanliga och därför är det svårt att bedriva prospektiva randomiserade studier. Resultat har därför i vissa fall extrapolerats från andra tumörsjukdomar med liknande histologi, t.ex. testikelcancer. Det är angeläget med internationellt forskningssamarbete och olika konsortium har bildats.
Vårdprogrammet för icke-epitelial äggstockscancer har reviderats 2016–2017 och 2024 med uppdaterade data och ny kunskap. Nya referenser har tillagts.
För vårdprogramgruppen,
Christer Borgfeldt, ordförande