Kommunikation och information
Tydlig kommunikation och information är viktigt för att kvinnorna i målgruppen ska kunna ta ett välinformerat beslut om deltagande i screening. Information är även viktigt för att förebygga och minimera de negativa psykologiska effekter som screeningen kan få.
Det nationellt utformade informationsmaterialet bör användas, liksom de mallar som finns för kallelser och svarsbrev. Det bidrar till en jämlik vård genom att deltagare kan få samma information och provsvar, oavsett var i landet de bor.
Underlaget till kommunikationsplan för bröstcancerscreening (bilaga nr 2), bör användas för att utforma lokala kommunikationsplaner, men kan även fungera självständigt som stöd för verksamheterna. Saklig och samstämmig information i flera kanaler, både muntlig och skriftlig, skapar trygghet och ökar tilliten till screeningprogrammet. Syftet är att ge goda förutsättningar för samstämmig och tydlig kommunikation om screeningprogrammet. Underlaget till kommunikationsplan har ett nationellt perspektiv och tar inte upp detaljer som kan handla om regional anpassning.