Till sidinnehåll

Sammanfattning

Detta är det första nationella vårdprogrammet för bröstcancerscreening. Bröstcancer är den vanligast förekommande cancertypen och den näst vanligaste orsaken till cancerdöd bland kvinnor i Sverige. Socialstyrelsen rekommenderar att kvinnor i åldern 40–74 år erbjuds bröstcancerscreening med mammografi med 18–24 månaders intervall. Screening är en populationsbaserad sekundärpreventiv åtgärd som syftar till att upptäcka cancer i ett tidigt asymtomatiskt skede som möjliggör tidig behandling. Målet med bröstcancerscreening är att minska dödligheten i bröstcancer.

Sverige har varit ett föregångsland när det gäller mammografiscreening, och flera av de första stora kontrollerade studierna som utvärderade mammografiscreening genomfördes i Sverige. De visade att screening ledde till minskad dödlighet i bröstcancer. Socialstyrelsen rekommenderade därför att mammografiscreening skulle införas, vilket gjordes successivt under 1980- och 1990-talet. Bröstcancerscreening med mammografi är därmed väl etablerat i Sverige.

Kvinnor i målpopulationen får information om screeningprogrammets för- och nackdelar för att kunna fatta ett välgrundat beslut om att delta. En standardundersökning utgörs av två mammografiska projektioner per bröst. Undersökningen dubbelgranskas av bröstradiologer som beslutar om kvinnan ska återkallas för vidare utredning eller inte. Omkring 3 % av alla screenade kvinnor återkallas för vidare utredning, varav knappt 20 % blir diagnostiserade med bröstcancer. Diagnostik och behandlingen av bröstcancerpatienter beskrivs i Nationellt vårdprogram bröstcancer.

Screeningprogrammets kvalitet och effektivitet bör systematiskt utvärderas med hjälp av kvalitetsindikatorer, och i förekommande fall relateras till målvärden. Det finns ett nationellt kvalitetsregister för mammografi som ännu inte har nationell täckning.

Vårdprogrammet är ett levande dokument som följer kunskapsläget, och det är förankrat i Socialstyrelsens rekommendationer. Omfattande forskning om bröstcancerscreening pågår, och detta vårdprogram kommer att revideras och uppdateras om Socialstyrelsen lämnar nya rekommendationer. Då kommer även evidens från nationella och internationella studier samt rekommendationer från European Commision Initiative on Breast Cancer att beaktas.