Till sidinnehåll

Histopatologi

9.1

Kategorisering av tumören

Mer information om histopatologisk diagnostik finns i ett dokument från Kvalitets- och standardiseringskommittén (KVAST) via Svensk förening för patologi.

9.2

Patologins roll i den diagnostiska processen

Patologisk diagnostik är ofta behandlingspåverkande, antingen preoperativt (för att bestämma operationsmetod) eller postoperativt (för att besluta om eventuell reoperation, strålbehandling eller cellgiftsbehandling). För att detta ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att väsentlig anamnestisk information i remissen och att materialet är tillräckligt omfattande, håller hög kvalitet och är anpassat till frågeställningen (kort ischemitid och snabb och god fixering, samt i vissa fall, färskt material för specialanalyser).

Många av de icke-epiteliala äggstockscancertyperna är ovanliga, och tumörer inom de olika diagnosgrupperna kan likna varandra både morfologiskt och immunhistokemiskt. Därför kan det ibland vara svårt att sub-typa tumören, framför allt i pre-operativt skede. Många av tumörerna har dessutom ett prognostiskt förlopp som kan vara svårt eller omöjligt att förutsäga utifrån histopatologiska parametrar.

9.3

Anvisningar för hantering av provet

9.3.1

Preoperativ morfologisk/cytologisk diagnostik

Preoperativ diagnos gör bäst på histologiskt material (tumörresektat eller biopsier).

Vissa preparat skickas färskt för speciellt omhändertagande enligt lokala instruktioner, men ofta skickas materialet i 4 % buffrad formaldehydlösning. För optimal fixering ska formaldehydvolymen vara minst 10 gånger preparatvolymen, och kylförvaring fördröjer nedbrytningen. Områden med speciella frågeställningar kan markeras.

Mycket små eller smala px-bitar (1–3 mm) kan läggas på filterpapper, för optimal identifiering och orientering vid paraffininbäddning.

Cytologiskt material, kan vara material som finnålspunktat, buksköljvätska, ascites, cystvätska och pleuraexsudat. Tappade vätskor skakas om ordentligt, så att bottensatsen slammas upp innan vätskan hälles i ett tättslutande provkärl. Heparin ska tillsättas omgående för att undvika koagulering.

Materialet ska kylskåpsförvaras vid väntetid, t.ex. om operationen görs utanför kontorstid.

Om preoperativ diagnostik görs på cytologiskt material, istället för vävnadsmaterial, bör man vara medveten om att morfologin kan vara påverkad och materialmängden sparsam. Dessutom kan det vara svårare att göra en viabilitetsbedömning, och de tekniska möjligheterna att diagnostisera med hjälp av immunhistokemi är begränsade eller osäkra.

9.3.2

Peroperativ diagnostik (fryssnitt)

Det finns ett fåtal studier av fryssnittsdiagnostik vid icke-epiteliala tumörer, och det tycks finnas en hög risk för inkorrekt diagnos, vilket kan vara kopplat till att tumörerna ofta är heterogena och att enbart en väldigt liten del av tumören undersöks vid fryssnittsdiagnos. I regel krävs därför undersökning av formalinfixerat material inklusive immunfärgningar, och ibland mutationsanalyser, innan det går att uttala sig om diagnos och prognos. Av 60 pediatriska tumörer med slutdiagnos könscellstumör (gulesäckstumör, koriokarcinom och embryonal cancer) blev 38,3 % inkorrekt diagnostiserade vid fryssnitt 58.

I en vuxen population bedömdes 31 könssträngs- och stromacellstumörer som benigna på fryssnitt, och 1 av dessa fick malign diagnos i slutsvaret. Av 23 maligna könssträngs- och stromacellstumörer var 2 diagnostiserade som benigna på fryssnitt. Bland könscellstumörer tolkades samtliga 54 teratom som benigna på fryssnitt, men 4 av dessa visade sig vara omogna vid slutdiagnos. Samtliga 9 könscellstumörer som fick malign diagnos redan vid fryssnitt hade även malign slutdiagnos 5859.

9.3.3

Operationsmaterial, kvalitetsrutiner

På en del sjukhus finns möjlighet att skicka preparatet färskt direkt till patologen, varefter en initial bedömning kan göras. Efter en primär makroskopisk bedömning kan preparatet skivas i tunnare delar och en större andel vävnad kan fixeras under kort tid. Dessutom kan patologen ta tillvara färsk vävnad för infrysning och specialanalyser.

Vid riklig mängd tumör finns det också möjlighet för kirurgen att under operation ta tillvara färsk vävnad för infrysning. I dessa fall kan en liten närliggande bit fixeras i formalin som referensmaterial för att verifiera tumörförekomst i det frysta provet.

Det är viktigt att vävnaden fixeras snabbt och väl, vid excision av både tumörbitar och större preparat med hela organ. Ännu är det oklart vilken roll tiden för ”varm ischemi” spelar, dvs. tiden från att tumörens blodförsörjning avslutas till påbörjad fixering (formalin och/eller nedkylning), och därför finns det anledning att notera båda dessa tider på remissen.

Rutinmässigt läggs preparatet i 4 % buffrad formaldehydlösning (s.k. formalin), innan det skickas till patologen. Formaldehyden konsumeras under fixeringstiden, och för att den ska räcka beräknas en formalinmängd motsvarande 20 gånger provets volym behövas. Detta är dock svårhanterligt för stora preparat så en praktisk gräns på minst 10 gånger preparatets storlek används.

Formaldehyd tränger in ytterst långsamt i preparat, framför allt i blodrika organ. Tjocka preparatbitar hinner därmed inte fixeras till dagen efter operation och materialet riskerar att degraderas innan det hanteras av patologen, så att vävnaden blir tekniskt suboptimal för vidare analys (immunfärgningar, PCR m.m.)

Ett sätt är bevara preparatets kvalitet är att ställa det i kylskåp över natten, eftersom den låga temperaturen effektivt sänker hastigheten av vävnadens nedbrytning. Detta har betydelse för immunhistokemiska färgningar (Bass BP–2014), och framför allt om preparatet riskerar att stå över helgen innan det kan hanteras av patologen.

9.3.4

Genetiska analyser

I takt med att utvecklingen går framåt ökar också önskemålen om molekylär patologiska analyser. En del av dessa är behandlingsprediktiva, men vid icke-epitelial cancer är det också vanligt att tumörerna är kopplade till vissasyndrom som man kan önska klarlägga.

Beroende på frågeställning kan det vara aktuellt med immunhistokemiska eller molekylärpatologiska metoder såsom polymeraskedjereaktion eller massiv parallellsekvensering med Next Generation sequencing (NGS). Påvisad förekomst av en punktFOXL-2 mutation kan t.ex. vara en förutsättning för att sätta en säker diagnos vid adult granulosacellstumör. Vidare kan analyser av genfusioner vara aktuella, bland annat vid vissa sarkom. Mer information finns i bilagan gynekologiska sarkom i Nationellt vårdprogram för buksarkom.

För behandlingspredicerande analyser och diagnostiska analyser bör testen genomföras på tumörvävnad eftersom vissa mutationer uppstår direkt i tumören. Ofta går det bra med formalinfixerad vävnad, om fixeringen varit god och snabb i enlighet med instruktionerna ovan. Även färsk vävnad går att använda, vilket förutsätter att det finns rutiner för att ta vara på sådan i samband med operation. Möjligheten finns att vid utvalda fall genomföra en bredare genetisk profilering av tumörens arvsmassa, då detta kan vara av värde för patientens fortsatta behandling, samt eventuell inklusion i läkemedelsstudier. I Sverige finns såväl en bred, nationellt utvecklad genpanel med ca 560 cancerassocierade gener (GMS560), som andra tumörgenpaneler att tillgå.

Vid frågeställningar om ärftliga syndrom eller tumörsyndrom kan man med fördel analysera blod och jämföra med eventuella resultat från analyser av tumörvävnaden, en utredning som vanligtvis remitteras till klinisk genetik. Vid vissa diagnoser såsom könssträngstumör med annulära tubuli innebär förekomst av Peutz-Jaeghers syndrom en bättre prognos, och vid Sertoli-Leydigcellstumörer ses ofta en germlinemutation i DICER1. Genetisk utredning kan vara av värde i dessa fall.

9.4

Anamnestisk remissinformation

För att tolka de histologiska förändringarna i icke-epiteliala äggstockscancer är det viktigt att veta omständigheterna kring patienten, framför allt eftersom hormonella faktorer samspelar med olika diagnoser och dessutom påverkar morfologin.

Det är viktigt att notera hormonell status samt vilka blodprover inom denna kategori som tagits och vilka som varit avvikande.

Provet ska skickas med information om:

  • patientens namn och personnummer
  • insändande läkare och avdelning, samt eventuellt Annan betalande avdelning
  • datum då preparaten togs.

Anamnesen ska vara lättläslig och innehålla tillräcklig anamnestisk information:

  • sjukhistoria, inklusive Hormonell status, graviditet, hormonella symtom, medicinering och hormonspiral samt vilka blodprover inom denna kategori som tagits och varit avvikande eller normala (hormoner, tumörmarkörer och kalcium som främst är viktigt vid den ovanliga och svårdiagnostiserade varianten SCCOHT)
  • tidigare relevanta PAD
  • ärftlighet
  • röntgenfynd
  • preoperativt diagnosförslag
  • frågeställning
  • beskrivning av de preparat som medföljer inklusive operationsmetod och sidoangivelse, samt tidpunkt i formalin
  • eventuella Önskemål om svarsdag, enligt Lokal överenskommelse
  • eventuella önskemål om molekylära patologiska analyser.

Preparatmärkningen ska överensstämma med beskrivningen på remissen.

Om remissen skickas elektroniskt ska det finnas ett identifikationsnummer som kopplar remissen till rätt preparatburkar.

9.5

Klassificering av tumören

Icke-epiteliala äggstockstumörer delas in i tre typer:

  • germinalcellstumörer (alternativ benämning könscellstumörer)
  • könssträngs- och stromacellstumör (alternativ benämning gonadala stromatumörer)
  • övriga ovanliga icke-epiteliala tumörer (inklusive maligna mesenkymala tumörer).

Könscells- eller germinalcellstumörer utgår från primordiala germinala celler som under fosterutvecklingen migrerar från gulesäcken till den primitiva gonadala listen och blir inkorporerade i primitiva könssträngar. Likheter ses mellan germinalcellstumörer hos kvinnliga och manliga individer. En modifierad WHO-klassifikation (2020) av icke-epiteliala äggstockstumörer framgår av tabellen nedan 59. En förändring i denna version är att all förekomst av gulesäckstumör medför att tumören klassificeras som mixed germinalcellstumör, jämfört mot den tidigare WHO-klassifikationen då upp till 3 mm stora foci av gulesäckstumör var tillåtna i omogna teratom.

Tabell 3. Modifierad WHO-klassificering (2020) av icke-epiteliala äggstockstumörer 59

WHO klassifikation 

Morfologikod 

Engelskt namn  

Germinalcellstumörer, och blandade germinalcells-könsstromatumörer 

Moget teratom 

M90800 

Mature teratoma 

Omoget teratom, grad 1-3 

M90803 

Immature teratoma, grade 1-3 

Monodermala teratom, ex. struma ovarii 

M90900 

Monodermal teratoma 

Teratom med malign transformation 

M90843 + tumörspecifik kod 

Teratoma with malignant transformation 

Dysgerminom 

M90603 

Dysgerminoma 

Gulesäckstumör 

M90713 

Yolk sac tumour 

Embryonal cancer 

M90703 

Embryonal carcinoma 

Choriocarcinom 

M91003 

Choriocarcinoma 

Blandad köncellstumör 

M90853 

Mixed germ cell tumour 

Blandad köncells-könssträngs-stromacellstumör 

M85941 

Mixed germcell-sex chord-stromal tumour 

Gonadoblastom 

M90731 

Gonadoblastoma 

Könsträngs-stromacellstumörer 

Fibrom 

M88100 

Fibroma 

Tekom 

M86000 

Thecoma 

Adult granulosacellstumör 

M86203 

Adult granulosa cell tumour 

Juvenil granulosacellstumör 

M86221 

Juvenile granulosa cell tumour 

Cellrikt fibrom 

M88101 

 Cellular fibroma 

Fibrosarkom 

M88103 

Fibrosarcoma 

Luteiniserat tekom med skleroserande peritonit 

M86010 

Luteinized thecoma w sclerosing peritonitis 

Skleroserande stromatumör 

M86020 

Sclerosing stroma cell tumour 

Mikrocystisk stromatumör 

M85900 

Microcystic stromal tumour 

Signetring-stroma tumör 

M85900 

Signet-ring stromal tumour 

Sertoli-Leydigcellstumör 

G1-3 samt ev. heterologa element 

M86311 

Sertoli-Leydig-cell tumour 

Sertolicellstumör 

M86401 

Sertoli cell tumour 

Gynandroblastom 

M86321 

Gynadroblastoma 

Blandade/oklassificerbara stromala tumörer 

M85901 

Sex cord stromal tumors, mixed or unclassified types 

Könssträngstumör med “annular tubules” 

M 86231 

Sex cord tumour with annular tubules 

Gonadal stromatumör UNS 

M 85901 

Sex cord tumor, NOS 

Steroidcellstumör 

M 86700 

Steroid cell tumors 

Malign steroidcellstumör 

M86703 

Malignant steroid cell tumor 

Leydigcellstumör 

M86500 

Leydig cell tumor 

Andra, icke-epiteliala tumörer 

Småcellig äggstockscancer, hypercalcemisk typ 

M 80443 

Small cell carcinoma, hypercalcemic type 

Maligna mesenkymala tumörer (stromasarkom) 

Adenosarkom 

Endometriestromasarkom 

Leiomyosarkom 

Se NVP uterina sarkom 

 

Adenosarcoma  

Endometrial stromal sarcoma 

Leiomyosarcoma 

9.6

Innehåll i ett PAD-utlåtande

Ett utlåtande om patologisk-anatomisk diagnos (PAD) bör innehålla följande
information:

  • Preparat: Ovarier höger, vänster, tubor, uterus, oment, lymfkörtlar,
    peritonealbiopsier m.m.
  • Tumör: Utseende (cystisk/multicystisk, solid komponent, färg, blödning,
    nekros). Mått (tredimensionellt vid solida tumörer).
  •  Tumörlokalisation: Höger, vänster, bilateral.
  • Kapselengagemang: Genomväxt av kapseln och/eller ytväxt på ovarier
    eller inte. Adherenser och rifter.
  • Histopatologisk subtyp: Malignitetspotential, om möjligt, alternativt
    Information om de histopatologiska variabler som påverkar prognosen.
  • Spridning utanför ovariet: Andra organ, peritoneum, lymfkörtlar (antal
    totalt och antal med metastas).
  • Kompletterande analyser: För vissa tumörtyper kan det behövas
    kompletterande analyser för fullständig diagnos (t.ex. för FOXL2-mutation
    vid adult granulosacellstumör.