Inledning
Målgrupp
Vårdprogrammets huvudsakliga målgrupp är professionen, men många läsare är också patienter, närstående, politiker och andra som är berörda av svensk cancervård. Kapitlet Sammanfattning är skrivet med denna bredare målgrupp i åtanke, medan övriga kapitel i första hand är skrivna för professionen.
Vårdprogrammets giltighetsområde
Vårdprogrammet gäller skivepitelcancer och adenocarcinom i esofagus och adenocarcinom i ventrikel. Det omfattar inte andra tumörformer i dessa organ.
Vårdprogrammet är utarbetat av den nationella arbetsgruppen och version 5.1 är fastställd av Regionala cancercentrum i samverkan 2025-03-04. Beslut om implementering tas i respektive region i enlighet med överenskomna rutiner. Stödjande Regionalt cancercentrum är Regionalt cancercentrum Norr.
Tabell 1. Tidigare versioner av vårdprogrammet
Datum | Beskrivning av förändring |
2012-11-21 | Version 1.0 fastställd av RCC i samverkan |
2017-10-03 | Version 2.0 fastställd av RCC i samverkan |
2019-11-21 | Version 3.0 fastställd av RCC i samverkan |
2022-08-23 | Version 4.0 fastställd av RCC i samverkan |
2024-06-18 | Version 5.0 fastställd av RCC i samverkan |
Tidigare vårdprogram publiceras inte men kan begäras ut från Regionala cancercentrum, info@cancercentrum.se.
Förändringar jämfört med tidigare version
Version 5.1 2025-03-04
Några mindre uppdateringar gällande de onkologiska rekommendationerna.
Total omarbetning av kapitel 17 Kvalitetsindikatorer och målnivåer. Kapitlet innehöll tidigare enbart generella diagnosövergripande indikatorer. Dessa har nu bytts ut mot indikatorer gällande utredning, behandling och patientupplevelse av vård gällande de diagnoser som vårdprogrammet innefattar. För lämpliga indikatorer finns nu även målnivåer.
Version 5.0 2024-06-16
Vårdprogrammet har anpassats i sin helhet till den nya mallen vilket även medfört att kapitel 1 ”Sammanfattning” är helt omarbetad.
Kapitel 4 ”Bakgrund och orsaker” är uppdaterad med mer aktuell statistik.
Kapitel 5 ”Ärftlighet” är uppdaterad i enlighet med Svensk Förening för Medicinsk Genetik och Genomik.
I kapitel 10 ”Primär behandling” har ett nytt avsnitt lagts till, ”Komplikationer efter kirurgisk och onkologisk behandling”.
Kapitel 11–13 är delvis helt omarbetade.
Standardiserat vårdförlopp
För matstrups- och magsäckscancer finns ett standardiserat vårdförlopp framtaget, gällande från och med år 2024.
Det finns ingen konflikt mellan innehållet i vårdprogrammet och det standardiserade vårdförloppet. Vårdförloppet beskriver vad som ska göras medan vårdprogrammet utvecklar hur samt vilken evidensgrund som finns för åtgärderna i det standardiserade vårdförloppet.
Det standardiserade vårdförloppet finns delvis integrerat med texten i vårdprogrammet men kan också läsas i sin helhet i Kunskapsbanken.
Värdering av det vetenskapliga underlaget
Arbetet har utgått ifrån befintliga internationella och nationella kunskapsstöd och systematiska översikter inom området. Om GRADE:s klassificering har använts för något av underlagen har de lyfts in i vårdprogrammet. Gruppen har inte själv genomfört en komplett GRADE-klassificering men principerna för GRADE:s klassificering har använts i diskussionerna av det vetenskapliga underlaget.
I vissa fall har originalstudier använts som underlag. När vetenskapliga underlag saknas eller vetenskapliga studier har haft låg kvalitet bygger underlaget på gruppens beprövade erfarenhet.
GRADE:s klassificering rör de sammanvägda resultatens tillförlitlighet och klassificeras i fyra nivåer:
- Det sammanvägda resultatet har hög tillförlitlighet. (++++)
- Det sammanvägda resultatet har måttlig tillförlitlighet. (+++)
- Det sammanvägda resultatet har låg tillförlitlighet. (++)
- Det sammanvägda resultatet har mycket låg tillförlitlighet. (Det innebär att det inte går att bedöma om resultatet stämmer.) (+)
Läs mer om systemet i SBU:s metodbok.