Multidisciplinär konferens (MDK)
Rekommendationer
- Ett multidisciplinärt handläggande av patienter med melanom ger ett bättre omhändertagande.
- En lokal eller regional multidisciplinär konferens bör finnas i varje region.
- Utvecklingen av den medicinska behandlingen har gått snabbt under de senaste åren, både inom och utanför kliniska studier. En rekommendation från en lokal eller regional multidisciplinär konferens motiverar därför bättre behandlingsbeslut i det enskilda fallet.
- Patienter med stadium IIC bör tas upp på MDK om inklusion i Grand SLAM-studien övervägs.
- Patienter med stadium III och stadium IV bör diskuteras på MDK.
- Sällsynta fall såsom (men inte bara) barn, gravida eller vissa typer av melanom, Spitz melanocytom (AST), STUMP och MELTUMP och primärlokaler som kräver en modifiering av rekommenderade sidomarginaler bör övervägas att tas upp på MDK.
Vid MDK är målet att ta sammanvägda, välgrundade beslut om utredning och behandling utifrån kunskap, kliniska fynd, vävnads- och bilddiagnostik.
MDK rekommendation och eventuella diskussioner om behandlingsalternativ, inklusive eventuell inklusion i kliniska studier, bör dokumenteras tydligt.
Vid MDK är det viktigt att alla involverade är medvetna om och respekterar patientens perspektiv samt att patienten inkluderas i beslutsprocessen.
Följande funktioner bör medverka vid MDK:
- kirurg, plastikkirurg, öron-näsa-halskirurg och/eller ögonplastikkirurg
- onkolog
- patolog
- dermatolog (MDK 1 och vid behov)
- radiolog och/eller nuklearmedicinare
- kontaktsjuksköterska
- koordinatorsfunktion.
Patienter med stadium I och II behöver vanligen inte diskuteras på MDK, men bör tas upp vid särskilda frågeställningar eller eftergranskningar.
Patienter med stadium II bör diskuteras på MDK om inklusion i Grand SLAM-studien övervägs.
För alla patienter med melanom i stadium III och IV bör beslut om fortsatt utredning och behandlingsrekommendation fattas vid MDK. Komplexa och sällsynta fall kan med fördel diskuteras på regional MDK.
Det finns europeisk konsensus för rekommendationen att patienter med melanom handläggs av multidisciplinära team med kirurger, dermatologer, onkologer, kontaktsjuksköterskor, patologer och röntgenologer eller nuklearmedicinare samt vid behov andra specialiteter [161]. Konferensen är ett lämpligt forum för att diskutera och överväga olika aspekter och alternativa behandlingsvägar. Konferensen utgör även ett forum för utbildning.
MDK bör diskutera patienten inför beslut om behandling, inklusive palliativ symtomlindrande behandling om det är aktuellt. Vid det sistnämnda bör palliativa team inkluderas i diskussionen.
Inklusionen i kliniska studier blir också bättre om patienter diskuteras på en MDK.
Konferensen kan även fungera
- som kvalitetskontroll för kirurgin (portvaktskörtelbiopsi), PAD (eftergranskningar, kompletteringar, portvaktskörtelhistopatologi samt eftergranskning av patologisk behandlingsrespons vid neoadjuvant behandling) och bilddiagnostiken (eftergranskning och demonstration av relevanta bildundersökningar och funktionsmedicinska undersökningar)
- som en viktig undervisnings- och forskningsinklusionsplattform.
För patienter med okänd primärtumör och misstanke om melanommetastas krävs ofta diskussion om bedömningen för att slippa onödiga undersökningar och snabbt få tillgång till adekvat behandling. Det gäller också särskilda patientgrupper såsom barn och gravida eller vid vissa typer av melanom, atypiska melanocytära tumörer såsom Spitz melanocytom (atypisk Spitz tumör (AST)), Spitz tumör med oklar malignitetspotential (STUMP) och melanocytär tumör med oklar malignitetspotential (MELTUMP)) och primärlokaler, t.ex. akralt, som kräver en modifiering av rekommenderade sidomarginaler. Se även kapitel 11 Kirurgisk behandling.
Det rekommenderas att använda en strukturerad checklista för MDK, för att säkerställa att alla relevanta aspekter av patientens vård beaktas och för att underlätta för vårdteamet att fatta välgrundade beslut. Checklistan finns att tillgå på RCC.s webbplats.
Varje vårdteam bör ha en tydlig och konsekvent process för hur patienten informeras om MDK beslutet och när återkoppling kan förväntas.
Konferensen kan vara videobaserad eller utgöra en regional konferens för speciellt komplicerade fall där flera sjukhus kan delta samtidigt.