Till sidinnehåll

Primär- och sekundärprevention

5.1

Yttre riskfaktorer

Det råder i dag enighet om att UV-strålning är den viktigaste omgivningsfaktorn för uppkomsten av melanom i huden [28]. Solstrålning är den dominerande UV-källan. UV-strålning från både solen och solarier har klassificerats som en omgivningskarcinogen av WHO [39, 40]. Expositionen samverkar med kända fenotypiska riskfaktorer såsom hudtyp, hårfärg, ögonfärg och antalet nevi. Även en genetisk predisposition har betydelse [41]. De cellulära och biologiska effekterna av både UVA- och UVB-strålning som bidrar till canceruppkomst innefattar DNA-skador och mutationer, cellulär tillväxtstimulering, stört immunsystem och inflammation.

Det är ännu inte kartlagt hur stor den relativa betydelsen av dessa olika effekter av UV-strålningen är för den slutliga melanomuppkomsten. Moderna försök i modellsystem talar för att strålning av typen UVA har större betydelse för melanom än vad man tidigare antagit [29].

Orsakssambandet med UV-strålning saknas när det gäller mukosala melanom och är oklart för uveala melanom.

5.2

Primärprevention

Rekommendationer

  • Individuellt anpassade solskyddsråd kan ges baserade på Strålsäkerhetsmyndighetens råd.
  • Användning av solarier i kosmetiskt syfte avråds (användning av solarier är inte tillåtet för individer under 18 år).
  • D-vitaminfrågan bör inte påverka strävan efter att minska UV-exponeringen i befolkningen.

Solexponering utgör en riskfaktor för melanom i alla åldersgrupper, men risken tycks vara särskilt uttalad för barn och unga [42].

Man har i Sverige också visat att solexponering i barndomen är relaterad till utvecklingen av melanocytära nevi [43, 44]. Samtidigt vet man att ett stort antal nevi är en riskfaktor för melanom [45].

Ett flertal studier visar att svenskar solar mycket med avsikt att bli bruna, och även solar mer och har ett mer solbrunt skönhetsideal än andra nationaliteter [46]. Svenskar skyddar sig även i mindre utsträckning och bränner sig oftare i solen än andra nationaliteter [47]. Det finns därför all anledning att påverka människors solvanor så att de blir mindre riskabla.

Strålsäkerhetsmyndigheten har ansvar för UV-prevention i Sverige. Solarieanvändning (10 gånger per år) ger en kraftigt ökad risk för melanom, speciellt hos unga kvinnor [48]. För barn och ungdomar under 18 år är det förbud mot solariesolande. Strålsäkerhetsmyndigheten avråder även i synnerhet personer med ljus och känslig hud, och personer som har många eller stora nevi, att sola solarium. Åtgärder för att minska UV-exponering är av särskilt stor betydelse för genetiskt predisponerade individer.

Rådgivning för att minska UV-exponering bör inkludera information om risker och råd om att exempelvis inte sola under vissa tider på dagen, begränsa tiden i solen, använda kläder som skydd, använda solskyddsmedel och undvika brännskador och solarieanvändning [49, 50].

UV-index är ett mått på hur stark solens UV-strålning är: ju högre värde, desto starkare strålning. Strålsäkerhetsmyndigheten tillhandahåller en webbtjänst, Min Soltid, som ger en uppskattning av hur länge man kan stanna i solen utan att bränna sig. På 1177.se finns tydliga råd för hur man ska skydda sig mot solen.

5.3

Sekundärprevention

Rekommendationer

  • Tidig diagnos av melanom är avgörande för prognosen i sjukdomen. Därför bör:
    • möjligheter ges att få misstänkta hudförändringar undersökta
    • högriskgrupper undervisas i självundersökning.

Det är av största betydelse att tidigt uppmärksamma hudförändringar och att få medicinsk bedömning av dessa i ett tidigt skede [51].

God tillgänglighet i sjukvården är viktig för att underlätta för de patienter som vill söka för en misstänkt hudförändring. Se även avsnitt 7.4 Ingång till standardiserat vårdförlopp om SVF.

5.4

Screening

Det finns i dagsläget inte evidens för populationsbaserad melanomscreening i hela befolkningen (dvs. screening av individer utan symtom). Det pågår inte heller några studier med denna frågeställning i Sverige. Det finns däremot evidens för att individer med hög risk för melanom har nytta av hudundersökningar [35, 52].

För hudundersökning och uppföljning av högriskindivider med ärftlig predisposition, se bilaga 1 Handläggning av individer inom familjer med familjärt melanom.