Sammanfattning
I Sverige diagnostiseras drygt 5 000 invasiva melanom (melanom) i huden årligen och drygt 5 000 förstadier till sjukdomen (in situ-melanom). En liten andel av patienterna har melanom med okänd primärtumör eller melanom som är lokaliserade till slemhinnorna eller ögat. Varje år avlider omkring 500 patienter av melanom i Sverige.
Patienter med melanom handläggs initialt ofta inom öppenvården. Uppföljning vid lokaliserad sjukdom, större kirurgi inklusive portvaktskörtelkirurgi liksom utredning och behandling av avancerad sjukdom sker inom specialistsjukvården, vanligen vid de större sjukhusen i Sverige.
Upptäckt i tidigt tumörstadium har stor inverkan på prognosen.
För hudmelanom finns även ett standardiserat vårdförlopp (SVF) framtaget. SVF bör startas vid stark (välgrundad) misstanke om invasivt hudmelanom, eller melanommetastas, och inte för in situ-melanom.
Vid all misstanke om melanom bör dock utredning startas snarast, gärna med teledermatoskopisk konsultation eller snar remiss till hudspecialist. Diagnostisk excision ger diagnos.
Den histopatologiska bedömningen, som många gånger är komplicerad, är avgörande för korrekt handläggning och prognosbedömning. Den innefattar allt oftare molekylär patologi.
Utvecklingen av nya onkologiska behandlingar har gått mycket snabbt för melanom. Dessa behandlingar har markant förbättrat överlevnaden vid metastaserad sjukdom och kan påtagligt förlänga tiden till återfall. Durationen av behandlingssvaret varierar dock mellan patienterna och det saknas fortfarande behandlingsprediktiva markörer. Läkemedel har nu även visat mycket god effekt som adjuvant behandling vid lokoregional sjukdom.
Vårdprogrammet syftar till att ge nationella riktlinjer för diagnostik, utredning, behandling och uppföljning av patienter med melanom. Vårdprogrammet beskriver i första hand godkända och beprövade behandlingar. Information om pågående kliniska prövningar finns för den intresserade, se Cancerstudier i Sverige på webbplatsen för Regionala cancercentrum i samverkan (RCC).
Målgruppen för vårdprogrammet är den vårdpersonal som behandlar patienter med melanom i olika skeden av sjukdomen och de som är involverade i utredningen av melanom.