Till sidinnehåll

Inledning

2.1

Vårdprogrammets giltighetsområde

En sammanfattande beteckning för hela sjukdomsgruppen är gestationell trofoblastsjukdom (gestational trophoblastic disease, GTD). Den innefattar premaligna och maligna tumörer med ursprung i graviditetsvävnad och förekommer hos kvinnor, företrädesvis i familjebildande ålder. De premaligna formerna av GTD debuterar som en patologisk graviditet (mola hydatidosa), medan de maligna formerna kan uppstå efter både molagraviditeter och normala graviditeter. Ibland är det enda sjukdomstecknet ett förhöjt värde av humant koriongonadotropin (hCG) i serum eller urin flera år efter senast kända graviditet och sjukdomen kan då vara svårare att diagnostisera. GTD har generellt hög känslighet för cytostatika och de flesta patienter kan botas med bibehållen fertilitet.

Vårdprogrammet riktar sig främst till sjukvårdspersonal som utreder och behandlar dessa tumörer, men kan givetvis som fördjupad läsning användas av patienter eller beslutsfattare inom sjukvården.

Vårdprogrammet är utarbetat av den nationella arbetsgruppen och fastställt av Regionala cancercentrum i samverkan 2023-06-27. Beslut om implementering tas i respektive region i enlighet med överenskomna rutiner. Stödjande Regionalt cancercentrum är Regionalt cancercentrum Väst.

Tidigare versioner:

Datum

Beskrivning av förändring

2016-09-13

Version 1.0 fastställd av RCC i samverkan

Tidigare vårdprogram publiceras inte men kan begäras ut från Regionala cancercentrum, info@cancercentrum.se.

2.2

Förändringar jämfört med tidigare version

Detta är den första uppdaterade utgåvan av ett nationellt vårdprogram för gestationell trofoblastsjukdom i Sverige. Förändringar jämfört med tidigare version:

  • Omstrukturering med rubriksättning enligt mallen för nationella vårdprogram är gjord.
  • Uppdaterade epidemiologiska data och information om den nya nationella nivåstruktureringen av omhändertagandet av alla patienter med gestationell trofoblastsjukdom i Sverige är införda.
  • Ett avsnitt om fertilitet efter genomgången behandling, tillägg av immunterapi i behandlingsarsenalen och mindre förändringar som inte avsevärt förändrar handläggningen är införda.
  • Patologikapitlet refererar till KVAST-dokumentet via internetlänk.
  • Omvårdnads- och rehabiliteringskapitlet är utökat.
  • Uppdaterade nya referenser är tillagda.
2.3

Standardiserat vårdförlopp

Det finns inget framtaget standardiserat vårdförlopp för gestationell trofoblastsjukdom. Riktlinjer för tid från remiss till start av behandling finns som kvalitetsindikator för nationella NHV-centrum och är 7 dagar i låg- och högriskgrupperna och 24 timmar i ultrahögriskgruppen.

2.4

Lagstöd

Vårdens skyldigheter regleras bland annat i hälso- och sjukvårdslagen (2017:30). Den anger att målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen samt att hälso- och sjukvårdsverksamhet ska bedrivas så att kraven på en god vård uppfylls. Vårdprogrammet ger rekommendationer för hur vården ska utföras för att uppfylla det. Dessa rekommendationer bör därför i väsentliga delar följas för att man ska kunna anse att sjukvården lever upp till hälso- och sjukvårdslagen.

Primärvården har enligt hälso- och sjukvårdslagen ett särskilt ansvar att tillhandahålla förebyggande insatser utifrån såväl befolkningens behov som patientens individuella behov och förutsättningar (13 kap.). I lagen anges också att hälso- och sjukvården har särskilda skyldigheter att beakta barn som anhöriga och ge dem information, råd och stöd (5 kap. 7 §).

Enligt vårdgarantin (hälso- och sjukvårdslagen 2017:30 9 kap. 1 §) har vårdgivaren en skyldighet att erbjuda patienter kontakt samt åtgärder inom vissa tider. De standardiserade vårdförlopp som RCC har tagit fram och som regionerna har beslutat att följa anger kortare väntetider som dock inte är en del av vårdgarantin.

Annan relevant lagstiftning som berör cancervården är patientlagen och patientrörlighetsdirektivet.

Patientlagen (2014:821 3 kap.) anger att vårdgivaren ska erbjuda patienten anpassad information om bland annat möjliga alternativ för vård, förväntade väntetider, risk för biverkningar och om metoder för att förbygga sjukdom eller skada. Patienten har också rätt att få information om att hen har möjlighet att själv välja mellan likvärdiga behandlingar, att få en ny medicinsk bedömning och att få en fast vårdkontakt.

Enligt det så kallade patientrörlighetsdirektivet ska vårdgivaren också informera om patientens rättighet att inom hela EU/EES välja och få ersättning för sådan vård som motsvarar vad som skulle kunna erbjudas i Sverige. Praktisk information om detta, till exempel hur och när ersättning betalas ut, finns på sidorna om planerad vård utomlands hos Försäkringskassan.

2.5

Evidensgradering

Vårdprogrammets rekommendationer grundar sig på bästa möjliga medicinska kunskap. Vid evidensgradering har vi utgått från United States Public Health Service Grading System 1. Rekommendationerna klassas enligt evidensgraden och rekommendationens styrka. Rekommendationerna grundar sig huvudsakligen på icke-randomiserade retrospektiva kohortstudier från enstaka centrum och/eller nationella erfarenheter där evidensgraderingen är IV, men på grund av de mätbara stora fördelarna för patienterna är styrkan av rekommendationerna generellt högt rankade (A).

För mer information gällande Nationella vårdprogram se RCC hemsida.

Tabell 1. Levels of evidence (adapted from the Infectious Diseases Society of America-United States Public Health Service Grading System).

I.

Evidence from at least one large randomised, controlled trial of good methodo-logical quality (low potential for bias) or meta-analyses of wellconducted randomised trials without heterogeneity

II.

Small randomised trials or large randomised trials with a suspicion of bias (lower methodological quality) or meta-analyses of such trials or of trials with demonstrated heterogeneity

III.

Prospective cohort studies

IV.

Retrospective cohort studies or case–control studies

V.

Studies without control group, case reports, experts opinions

Tabell 2. Grades of recommendation (adapted from the Infectious Diseases Society of America-United States Public Health Service Grading System).

A.

Strong evidence for efficacy with a substantial clinical benefit, strongly recommended

B.

Strong or moderate evidence for efficacy but with a limited clinical benefit, generally recommended

C.

Insufficient evidence for efficacy or benefit does not outweigh the risk or the disadvantages (adverse events, costs, …), optional

D.

Moderate evidence against efficacy or for adverse outcome, generally not recommended

E.

Strong evidence against efficacy or for adverse outcome, never recommended

2.6

Förkortningar och begreppsförklaringar

Förkortning

Begreppsförklaring

Charing Cross

Referenscenter i London för behandling av trofoblasttumörer

CHM

Komplett hydatidiform mola

CK

Cytokeratin

DT

Datortomografi

EMA/CO

Cytostatikaregim, etoposid-metotrexat-actinomycin -D/ cyklofosfamid-vinkristin

EP/EMA

Cytostatikaregim, etoposid-cisplatin/etoposid-, metotrexat-, actinomycin -D

EPS

Exaggerated placental site

ETT

Epitelioid trofoblasttumör

FRHM

Familial Recurrent Hydatidiform Mole, ärftlig form av upprepad mola

GTD

Gestational Trophoblastic Disease, Gestationell Trofoblastsjukdom

GTN

Gestationell Trofoblastneoplasi, Malign Trofoblastsjukdom

hCG

Humant koriongonadotropin, graviditetshormon

HM

Hydatidiform mola

hPL

Humant placentalaktogen

LH

Luteiniserande hormon

MDK

Multidisciplinär konferens

MRT

Magnetresonanstomografi

MTX

Metotrexat

NHVc

Nationellt högspecialiserat centrum

PET-/DT

Positronemissionstomografi-datortomografi

PHM

Partiell hydatidiform mola

PI

Pulsatility Index

PSN

Placental site nodule

PSTT

Placental site trophoblastic tumor

PSV

Peak Systolic Velocity

Rh-immunisering

Rhesusimmunisering, förekomst av erytrocytantikroppar mot Rh-faktorn

SEER

Surveillance, Epidemiology, and End Results Program, amerikansk databas för cancerstatistik

STR- genotyping

Short tandem repeats, molekylär analys som skiljer mellan paternellt och maternellt DNA

TE/TP

Cytostatikaregim, paklitaxel-etoposid/paklitaxel-cisplatin