Till sidinnehåll

Multidisciplinär konferens

Följande fall bör diskuteras på en nationell multidisciplinär konferens:

  • Alla patienter med GTN som sviktar på sedvanliga cytostatikaregimer.
  • Alla patienter med avancerad GTN med spridning till mer än lungor.
  • Alla patienter med GTN efter icke-molär graviditet.
  • Alla patienter med tvillinggraviditet med mola och normalt foster.
  • Alla återfall.
  • Alla patienter med PSTT och ETT.

Med multidisciplinär konferens (MDK) menas att läkare från olika medicinska specialiteter och kontaktsjuksköterskor gemensamt bedömer patientens tillstånd och planerar handläggning och behandling. Tiden för en MDK ska vara schemalagd och regelbundet återkommande. Det finns skäl att tro att ett samarbete över specialitetsgränserna och en gemensam bedömning ger ett bättre grundat behandlingsbeslut för den enskilda patienten, ger förutsättningar för effektivare vårdkedjor med minskande ledtider och ökar deltagandet i kliniska studier 158. Denna typ av konferenser är även viktiga ur utbildningssynpunkt och bidrar till mer likvärdig bedömning av patienterna. Även kontaktsjuksköterskor bör med fördel delta vid MDK. Vissa patientkategorier, där tillstånd och behandling är väldefinierade och överenskomna, behöver inte tas upp vid MDK för att få ett optimalt omhändertagande.

Formatet vid en MDK bör bestå av en presentation av patientens sjukdomshistoria, tidigare sjukdomar, allmäntillstånd, status och relevanta laborativa värden. Bild- och funktionsmedicinska bilder demonstreras av en radiolog med kompetens inom gynekologisk onkologisk bilddiagnostik. Histologiska och cytologiska preparat bör demonstreras av en patolog eller cytolog med kompetens inom gynekologisk onkopatologi eller cytologi. Därutöver ska specialister med kompetens inom gynekologisk onkologi och gynekologisk tumörkirurgi medverka för att försäkra kompetens inom kirurgi och medikamentell cancerbehandling. En kontaktsjuksköterska bör närvara vid konferensen för att säkerställa patientens delaktighet och inflytande och ansvara för skriftlig vårdplan. Vid behov medverkar även genetiker, thoraxkirurg, neurokirurg och specialist inom palliativ medicin. Handläggnings- och behandlingsrekommendationerna ska dokumenteras i patientens medicinska journal och patienten informeras.

Förutom diskussion vid en lokal MDK rekommenderar vårdprogramgruppen att följande patientgrupper dessutom bör diskuteras på en nationell MDK: alla patienter med avancerad GTN med spridning till mer än lungor, GTN utan föregående molagraviditet, GTN som sviktar på sedvanlig cytostatikaregim, de ovanliga subtyperna ETT och PSTT, liksom patienter med tvillinggraviditet med en mola. Därutöver bör patientgrupper där tillstånd och behandling inte är väldefinierade och överenskomna tas upp på en nationell MDK. De nationella MDK ska också hållas regelbundet på förutbestämda datum.

Eftersom sjukdomstillståndet är så pass ovanligt, ingår numera trofoblastsjukdomar i det europeiska referensnätverk EURACAN som innefattar sällsynta gynekologiska tumörer. I den arbetsgruppen hålls månatliga MDK för klinisk falldiskussion om svårbehandlade fall, och de fall av GTN som är komplicerade bör diskuteras på en europeisk MDK för optimal handläggning.