Mål med vårdprogrammet
Det övergripande målet med vårdprogrammet är att utveckla och bedriva en god vård av kvinnor med gestationell trofoblastsjukdom (GTD). En god vård innefattar att vården ska vara evidensbaserad, säker och likvärdig avseende utredning, behandling, uppföljning och information till patienten.
För att nå detta behövs:
- Upprätthållande av en referensgrupp med deltagare representerande alla regionala centrum och nationell högspecialiserad vård (NHV) trofoblastcentrum vid Karolinska Universitetssjukhuset samt representanter för patologi, bild- och funktionsmedicin, laboratoriemedicin, kontaktsjuksköterskor och patientrepresentanter.
- Ökat deltagande på multidisciplinära konferenser (MDK), med representanter från samtliga regionala centra. Kvinnokliniker som har fall anmälda eller är intresserade bör även vara representerade.
- Fortsatt arbete med centralisering med målet att alla patienter med GTD ska remitteras till NHV trofoblastcentrum för registrering, eftergranskning av patologi, hCG-monitorering och ev. behandlingsstart. hCG-analyserna bör standardiseras och endast utföras vid en enhet. Detta är en förutsättning för att kunna jämföra hCG-värden från olika provtillfällen.
- Införande av ett nationellt kvalitetsregister för GTD.
- Arbete för att få in GTD-diagnoserna som en del i standardiserade vårdförlopp.
Genom att samla kunskapen om dessa ovanliga diagnoser till ett centrum ökar möjligheten till systematisk uppföljning, samt deltagande i forskning och kvalitetsuppföljning. Målnivåer för kvalitetsindikatorer beskrivs i kapitel 21 Kvalitetsindikatorer och målnivåer. Ledtiden från remiss till start av behandling är det väsentligaste processmåttet.