Till sidinnehåll

Palliativ vård och insatser

Rekommendationer

  • När behandlingen inte längre är kurativt inriktad, bör patienten få ett läkarsamtal där det tydligt framgår att syftet inte längre är att bota utan att i möjligaste mån livsförlänga samt bromsa sjukdomsförloppet, med bibehållen livskvalitet. På liknande sätt bör ett brytpunktssamtal hållas när den palliativa cancerspecifika behandlingen avslutas och fokus förflyttas från livsförlängning till livskvalitet.
  • Vårdgivare med kompetens i allmän eller specialiserad palliativ vård kan stödja svårt sjuka patienter och deras närstående genom att förbättra symtomkontroll, minska ångest och skapa förutsättningar för vård där patienten och de närstående önskar. Palliativa insatser kan med fördel integreras med den cancerspecifika behandlingen redan tidigt i förloppet om patienten har cancersymtom.
  • Strålbehandling bör övervägas vid skelettsmärta som kan vara orsakad av metastaser (++++).
  • Vid klinisk misstanke om ryggmärgskompression bör utredning och behandling genomföras akut (+++).

Alla patienter som inte svarar på sedvanlig behandling bör diskuteras på en second opinion-konferens med internationell expertis, EURACAN.

Enbart ett fåtal patienter med malign trofoblastsjukdom befinner sig i ett obotligt sjukdomsförlopp och därmed i behov av särskild vård med speciell hänsyn till familj och barn. Teambaserad specialiserad palliativ vård kan ges i hemmet eller på specialiserade palliativa slutenvårdsenheter, beroende på patientens behov och önskemål. Se Nationellt vårdprogram för palliativ vård.

Patienter med GTN kan ha en pågående behandling som anses kurativ men ändå vara i behov av högspecialiserad vård i hemmet, vilket man behöver ta hänsyn till. Det kan ibland finnas behov att frångå lokala rutiner. Patienterna kan genomgå flera linjers behandling med kurativ intention sent i sjukdomsskedet.

Kärnan i palliativ vård är symtomlindring, kommunikation med patienten, multiprofessionellt teamarbete och närståendestöd.

Allmän palliativ vård kan ges av all vårdpersonal och inkludera allmän hemsjukvård via primärvården.

Den specialiserade palliativa vården är organiserad på olika sätt över landet men ges oftast via specialiserade eller avancerade hemsjukvårdsteam, specialiserad slutenvård och/eller konsultverksamhet.

För mer detaljerad genomgång av palliativ vård, se Nationellt vårdprogram för palliativ vård.