Till sidinnehåll

Patientinformation, egenvård

Ladda ner patientinformationen i wordformat

Du kan göra en hel del själv för att du ska fortsätta att må så bra som möjligt. Vi har samlat några råd här.

 

Motion

Att promenera och motionera på andra sätt är minst lika viktigt som att äta rätt. En halvtimmes rask promenad eller motsvarande motion 3 gånger i veckan är mycket välgörande för både kroppslig och själslig hälsa. Försök, liksom att sitta och ligga så lite som möjligt under dagen. Om du rör dig mycket minskar din risk att få hjärt- och kärlsjukdomar. Ett rörligt liv minskar risken för att drabbas av allvarlig prostatacancer.

Om du har hormonbehandling är det viktigt att du håller igång kroppen så mycket du kan. Motion och lätt styreträning minskar risken för att dina muskler ska försvagas och för att ditt skelett ska urkalkas och bliu skört. Motion kan även minska svettningar och värmevallningar.

 

Rökning

Tobaksrökning ökar både risken för komplikationer vid operationer och risken för återfall. Rökning minskar desutom effekten av strålbehandling. Rökning ökar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar, lungsjukdomar, sexuella problem och många cancersjukdomar.

Om du är rökare och har en liten prostatacancer, kan risken vara större att du dör som en följd av rökningen än att du dör av din prostatacancer. Rökstopp kan alltså vara den viktigaste åtgärden för din hälsa! Sjukvården erbjuder hjälp med rökstopp. Fråga din kontaktsjuksköterska var du kan få hjälp. Det finns även en nationell Sluta-röka-linje, 020-84 00 00, Sluta-Röka-Linjen för dig som vill sluta med tobak (slutarokalinjen.se)

 

Kost

Vi vet inte om förändringar i kosten kan bromsa förloppet av prostatacancer, men vi vet att kosten är viktig för hälsan i allmänhet och för hjärtat och blodkärlen i synnerhet. Forskning talar för att övervikt ökar risken för att drabbas av allvarlig prostatacancer och att stora mängder socker ofta leder till övervikt. Du kan läsa mer om kost på Livsmedelsverkets webbplats.

Om du har problem med aptiten och ofrivilligt minskar i vikt, bör du prata med din kontaktsjuksköterska för att få kostråd och kontakt med en dietist. En del livsmedel och näringsämnen har i vetenskapliga undersökningar haft samband med en något lägre risk att utveckla prostatacancer, men resultaten var varit osäkra. Vi kan därför inte ge några rekommendationer om kost för att minska risken för prostatacancer. Exempel på sådant som undersökts är fet fisk, sojabönor, tomater, grönt te, linfrö, råg, kål, broccoli, gul lök och granatäpple.

För män som får hormonbehandling för prostatacancer är det extra viktigt att få i sig tillräckligt med kalk för att inte skelettet ska bli skört. Mjölk, fil och yoghurt, eller motsvarande vegetriska kalkberikade produkter, är för många den största källan till kalk. Två till fem deciliter per dag brukar räcka, beroende på vilken mat man äter för övrigt. Ost till en smörgås innehåller lika mycket kalk som ett glas mjölk. Även bladgrönsaker och nötter är rika på kalk.

Om du har problem med aptiten och ofrivilligt minskar i vikt, eller har svårt att äta varierad mat med frukt och grönsaker, bör du prata med din kontaktsjuksköterska för att få kostråd och kontakt med en dietist. Hen kan förmedla kontakt med en dietist, som kan hjälpa dig att få en fullfärdig kost och bedöma om du behöver något kosttillskott i tablettform.

 

Komplementär och alternativ medicin

Komplementär och alternativ medicin kan påverka effekterna av cancerläkemedel. Prata med din läkare eller kontaktsjuksköterska om du tar andra preparat än de läkemedel du är ordinerad. Du kan läsa mer på RCC:s webbsida.

 

Nationella vårdprogramgruppen för prostatacancer, våren 2021