Till sidinnehåll

Feokromocytom och paragangliom

13.1

Bakgrund och orsaker

Neuroendokrina tumörer som utgår från paraganglier indelas i feokromocytom (lokaliserad i binjuremärg) och paragangliom (lokaliserad i extraadrenala paraganglier). Paragangliom indelas i sin tur i tumörer som utgår från sympatiska nervsystemet (sympatiska eller funktionella paragangliom) och de som utgår från parasympatiska nervsystemet (parasympatiska eller icke-funktionella paragangliom).

Feokromocytom och sympatiska paragangliom överproducerar vanligtvis katekolaminer, antingen permanent eller i attacker. Huvud- och halsparagangliom (HHPGL) är vanligtvis parasympatiska, dvs. icke-funktionella.

Incidensen av feokromocytom är 2–8 fall per 1 miljon invånare och år. Omkring 10 % av alla feokromocytom förekommer som lokalt avancerade eller kan ge upphov till metastaser och ungefär en tredjedel har en ärftlig orsak (se avsnitt 13.2 Ärftlighet).

Incidensen av paragangliom är inte exakt känd. HHPGL sitter oftast i glomus caroticum (60 %) 110, men kan även hittas i paraganglier längs N. vagus, bulbus venae jugulare, och lokalt tympaniskt 111. Vad gäller HHPGL uppskattas malignitetsfrekvensen till cirka 5 % 112.

13.2

Ärftlighet

Rekommendation

  • Vid konstaterat feokromocytom eller paragangliom bör patienter erbjudas genetisk utredning för att bekräfta eller avfärda ärftlighet (+++).
  • Om mutation påvisas rekommenderas remiss till en genetisk mottagning för bedömning och genetisk vägledning och remiss för kontrollprogram (vårdnivå C–D).

Cirka en tredjedel av alla feokromocytom och paragangliom har en ärftlig bakomliggande orsak. I samtliga kända fall ärvs de autosomalt dominant, vilket innebär att barn till en anlagsbärare har 50 % risk att ärva anlaget. För SDHAF2 och SDHD är det enbart individer som ärver anlaget från sin far som uppvisar symtom (på grund av så kallad maternell prägling). Däremot är penetransen nedsatt, vilket innebär att inte alla anlagsbärare utvecklar tumörer. Därför kan man inte utesluta en ärftlig form även om det saknas familjehistoria. Medfödda mutationer kan påvisas i cirka 15 % av alla fall av feokromocytom eller paragangliom utan familjehistoria. Därför rekommenderas genetisk testning till alla individer med feokromocytom eller paragangliom.

Ärftliga feokromocytom och paragangliom kan förekomma isolerade (dock ofta med multipla tumörer) eller vara associerade till njurcancer (oftast klarcellig) eller gastrointestinal stromacellstumör (GIST). Dessa tillstånd kallas ärftliga paragangliom och feokromocytom. I vissa fall förekommer andra symtom som för tankarna till ett särskilt syndrom där feokromocytom är ett delsymtom (tabell 9).

Alla patienter med ett positivt genetiskt test bör få adekvat uppföljning, beroende på graden av ökade hormonnivåer och kliniska symtom, samt remitteras för onkogenetisk vägledning och släktutredning.

Friska anlagsbärande släktingar som har en ökad risk för feokromocytom eller paragangliom rekommenderas uppföljning utifrån aktuella syndrom, se nedan.

Tabell 9. Översikt över ärftliga mutationer vid feokromocytom och paragangliom

Syndrom

Gen

Andel av ärftliga feokromocytom och paragangliom

Risk för feokromocytom/ paragangliom upp till 70 år

Risk for metastaser§

Multipel endokrin neoplasi typ 2 113**

RET

(incidens 1/100 000)

10–50 %

<1%

von Hippel Lindaus syndrom 114115116***

VHL

(incidens 1/36 000)

10–30 %

4-10%

Ärftligt feokromocytom/ paragangliom www.sfmg.se

SHDA

<1 %

1–10 %

<10%

SDHB

8–10 %

30 %

4 – 13%

SDHC

2 %

< 10%

4%

SDHD*

6 %

80 %

4%

SDHAF2*

1 %

Okänd

Sällsynt

TMEM127

0,6–2 %

Okänd

4%

MAX

1 %

Okänd

10 (-20)%

Neurofibromatos typ 1 114115

NF1

(incidens 1/3 000)

1–6 %

5-10%

Familjär erythrocytos med paragangliom

EGLN1

<1%

<6%

Okänt

Erythrocytos med paragangliom

EPAS1

<<1% (somatisk)

troligen hög

<30%

*Risk för paragangliom finns enbart om man ärver det sjukdomsorsakande anlaget från sin far.
**https://www.cancercentrum.se/samverkan/cancerdiagnoser/skoldkortel/vardprogram/
*** https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/diagnoser/neuroendokrina-buktumorer/vardprogram
**** https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/diagnoser/njurcancer/vardprogram/
Övriga gener: Enstaka fall med ärftlig leiomyomatos och renalcellskarcinom (HLRCC)** 117118 och multipel endokrin neoplasi typ 1 119120**** har rapporterats med feokromocytom eller paragangliom.
§ Mycket låg evidens, data baseras ofta på familjer som ofta identifierats på grund av metastatisk sjukdom, men har korrigerats för detta i sifforna för SDHB och SDHD.

Hos en individ med feokromocytom eller paragangliom rekommenderas genetisk utredning med VHL, RET, SDHB, SDHD, SDHA, SDHC, SDHAF2, TMEM127, MAX och gärna NF1, EGLN1 och EPAS1. Analysen görs på DNA isolerat från blodprov i EDTA-rör via kliniskt genetiskt laboratorium.

Om en sjukdomsorsakande variant påvisas hos en individ med feokromocytom eller paragangliom rekommenderas konsultationsremiss till onkogenetisk mottagning för genetisk vägledning och släktutredning samt, i förekommande fall, hjälp med syndrom-anpassad uppföljning. Anlagsbärande släktingar har en ökad risk för feokromocytom och paragangliom och rekommenderas uppföljning enligt det syndromets riktlinjer. Uppföljningsprogrammet för friska individer med förhöjd risk för paragangliom på grund av SDHx/TMEM127/MAX sammanfattas i tabell 10 121122. Kontroller rekommenderas starta senast vid 18 års ålder (se diskussion om startålder på sfmg.se) och kan avslutas senast vid 80 års ålder (eller tidigare efter sammantagen klinisk bedömning).

Tabell 10. Uppföljningsprogram för friska individer med ärftligt anlag för feokromocytom och paragangliom samt en nära släkting med paragangliom
(Hela programmet inkl. detaljer om MR-protokoll och biokemiska prover finns på sfmg.se)

Gen

Biokemisk screening*

MR-kontroller

Kliniskt kontroll-intervall

SDHB

Årlig

HK-MR vartannat år

2 år

SDHD, SDHAF2 om ärvt från far

Årlig

HK-MRT vartannat år

Kan glesas ut till vart 3:e år om inga fynd

2 år

SDHD, SDHAF2

om ärvt från mor

En mätning

En HK-MR

En kontroll

SDHA, SDHC, TMEM127, MAX

Årlig

HK-MR vartannat år. Kan glesas ut till vart 3:e år om inga fynd

2, ev. 3 år

Individ som har tre nära släktingar med feokromocytom/
paragangliom$

utan känd genetisk orsak

Årlig

HK-MR vartannat år. Kan glesas ut till vart 3:e–5:e år om inga fynd

2, ev. 3 år

* Biokemisk screening omfattar metoxikatekolaminer (normetanefrin och metanefrin, även benämnda metoxinoradrenalin, metoxiadrenalin och metoxityramin) i plasma eller urin.
HK-MR = Helkropps-magnetkameraundersökning enligt särskilt protokoll.

Med tre nära släktingar menas tre personer som är förstagradssläktingar till varandra och till personen som erbjuds kontroller. Man skulle t.ex. erbjuda kontroller till en person som har ett syskon, en förälder och ett syskon till föräldern med feokromocytom/paragangliom (t.ex. bror, mor och moster) utan att en genetisk orsak inte har påvisats hos familjen.

13.3

Utredning

Rekommendation

Misstanke om feokromocytom eller funktionellt paragangliom bör väckas vid

  • refraktär hypertoni utan annan förklaring
  • attacker av hjärtklappningar, högt blodtryck och huvudvärk
  • svårbehandlad panikångest utan annan förklaring
  • lågt blodtryck och/eller lungödem utan kardiell förklaring.

Se Standardiserat vårdförlopp neuroendokrina buktumörer.

Feokromocytom eller funktionellt paragangliom kan misstänkas hos symtomatiska patienter med klassisk attackanamnes, hjärtklappning, huvudvärk och svårbehandlat högt blodtryck, men även svängande blodtryck förekommer 123124. Det förekommer också att attackerna inte är framträdande eller att de missas i anamnesen. Detta är typiskt hos patienter med binjureincidentalom.

Vid tidig diagnos ger sjukdomen inte alltid påtagliga symtom, vilket gör att patienter med ökad genetisk risk, såsom vid MEN 2 eller VHL, kan diagnostiseras vid screening utan påtagliga symtom.

Vad gäller HHPGL varierar debutsymtom något med tumörens anatomiska lokalisation men cirka 75 % debuterar med knöl på halsen.

Tabell 11. Symtom beroende på lokalisation av HHPGL

Glomus caroticum

Knöl på halsen, sällan kranialnervspåverkan

Nervus vagus

Knöl på halsen, heshet, sväljningssvårigheter

Tympaniska membranet

Hörselnedsättning, tinnitus

Foramen jugulare

Påverkan på kranialnerv nr 9, 10 och 11, vid större tumörer även 12, hörselnedsättning, tinnitus

13.3.1

Biokemi

Rekommendation

Diagnosen feokromocytom eller funktionellt paragangliom fastställs och utesluts biokemiskt genom att mäta metoxiadrenalin och metoxinoradrenalin i plasma eller urin (++++).

Biokemiska tester för feokromocytom och paragangliom finns utförligt beskrivna i en översiktsartikel från 2014 125, och en sammanställning av metodologiska studier finns i riktlinjer från Endocrine Society 124. Sammanfattningsvis bör biokemisk screening omfatta metoxilerade katekolaminer (metoxikatekolaminer) i plasma eller urin utförd med masspektrometrisk metodik. Notera att prov för metoxityramin i plasma bör tas som fasteprov. Ett antal läkemedel påverkar nivåerna av metoxikatekolaminer i plasma. Exempelvis stiger metoxiadrenalin och metoxinoradrenalin vid behandling med tricykliska antidepressiva och monoaminoxidashämmare, medan behandling med levodopa höjer nivån av metoxityramin. 

Vid misstanke om feokromocytom eller funktionellt paragangliom inleds utredningen med dessa biokemiska undersökningar innan eventuell bilddiagnostisk utredning påbörjas. Bestämning av metoxikatekolaminer i stället för katekolaminer ger en bättre möjlighet att hitta tumörer med pulsatil utsöndring av katekolaminer, eftersom metoxikatekolaminer har en jämnare frisättningshastighet från tumörcellerna. Kombination av förhöjt metoxiadrenalin och metoxinoradrenalin talar för att tumören sitter i binjuren, medan isolerad förhöjning av metoxinoradrenalin kan finnas vid både feokromocytom och funktionellt paragangliom. Metoxityramin har även visats korrelera med tumörstorlek och metastaser vid feokromocytom eller paragangliom 126. Om metoxikatekolaminerna ligger inom referensintervallen kan man i princip utesluta förekomst av feokromocytom och paragangliom, med undantag för de sällsynta icke-hormonproducerande paragangliom som vanligen återfinns i huvud- och halsregionen. Värden som ligger mer än 3–4 gånger över den övre referensintervallsgränsen anses ge ett starkt biokemiskt stöd för feokromocytom eller funktionellt paragangliom. Vid svårtolkade laboratorievärden kan klonidinhämningstest övervägas.

Plasmaprov bör helst tas när patienten ligger ner, efter minst 20 minuters vila, med ett referensintervall som är framtaget för dessa provtagningsförhållanden. (Rekommendationer för omhändertagande av provmaterial finns beskrivna i litteraturen 127128, och provtagaren hänvisas i första hand till det analyserande laboratoriets provtagningsanvisningar.) Om provet tas i sittande ställning finns en ökad risk för falskt förhöjda värden (cirka 25% falskt positiva) i förhållande till ett referensintervall för provtagning i liggande läge 125. Att använda separata referensintervall för sittande och liggande läge rekommenderas inte, eftersom det minskar sensitiviteten för provtagning i sittande läge (dvs. ökad risk att missa patienter med feokromocytom eller paragangliom) 125. Vid positivt utfall i sittande läge, utifrån referensintervall för liggande, är rekommendationen i stället att upprepa provtagningen i liggande läge. Om det inte går att ta provet i liggande läge är urinprovtagning ett alternativ.

Med ökad analytisk känslighet kan numera fria (okonjugerade) metoxikatekolaminer analyseras även i urin. Fördelen med att analysera fria metoxikatekolaminer i urin, i stället för dekonjugerade metoxikatekolaminer, är att provhanteringen blir enklare och resultatet går lättare att jämföra med externa kvalitetsprogram 125. Det finns referensintervall för metoxikatekolaminer i plasma hos barn och ungdomar, men inte för fria metoxikatekolaminer i urin för individer yngre än 18 år 125129.

Kromogranin-A och metoxityramin i plasma kan vara av värde vid utredning eller uppföljning av malignitet eller dopaminproducerande paragangliom, speciellt när dessa markörer initialt var förhöjda.

13.3.2

Bilddiagnostik

Rekommendation

  • Vid misstanke om feokromocytom eller paragangliom bör radiologi användas för att lokalisera tumörsjukdomen och bedöma dess utbredning, i första hand DT eller MR (+++) (vårdnivå B–C).
  • Vid icke konklusiv DT/MR är vidare utredning med PET-DT indicerad. Vid misstanke om sporadiskt feokromocytom görs i första hand 18F-DOPA PET-DT eller 68Ga-DOTATOC/DOTATATE PET-DT.
  • I situationer med ökad risk för metastaserad sjukdom rekommenderas 68Ga-DOTATOC/DOTATATE PET-DT, liksom vid sjukdom hos bärare av mutation i SDH-generna samt vid huvud- och halsparagangliom. Vid övriga ärftliga former är 18F-DOPA PET-DT förstahandsmetod (++) (vårdnivå C–D).
  • Skintigrafi med 123I-metajodobenzylguanidin (MIBG) rekommenderas när indikation för strålbehandling med 131I-MIBG kan föreligga. (vårdnivå C–D).
13.3.2.1

DT och MR

Bildundersökning bör ske först när det finns biokemiska tecken på förekomst av feokromocytom eller funktionellt paragangliom. Undantag är vid ärftliga syndrom som ger risk för icke-funktionella paragangliom (se ovan).

Om misstanken grundar sig på biokemi bör DT buk-bäcken med intravenös kontrastförstärkning genomföras i ett första steg, enligt NET-protokoll (+++). Vid misstanke om paragangliom i torax rekommenderas undersökning med DT. MR rekommenderas i stället för DT för lokalisering hos patienter med kirurgiska clips som kan orsaka artefakter, hos patienter med allergi mot kontrastmedel, och hos patienter där radiologisk strålning ska begränsas (barn, gravida och patienter med kända ärftliga mutationer).

Vid misstanke om paragangliom i huvud- och halsregionen rekommenderas MR. MR-angiografi ger en bra bild av relationen mellan tumör och kärl samt information om försörjande kärl 130. DT och DT-angiografi kan vara ett alternativ, speciellt när benengagemang misstänks 131. Glomus caroticum-tumörer bör radiologiskt klassificeras enligt Shamblin eftersom klassificeringen har terapeutisk betydelse 132. Jugulotympaniska paragangliom i temporalben bör klassificeras som A–D enligt Fisch 133.

Vidare utredning med nuklearmedicinsk diagnostik kan vara indicerad om biokemi talar för feokromocytom eller funktionellt paragangliom men radiologi inte visar något typiskt fynd eller vid bilaterala binjureförstoringar.

13.3.2.2

PET-DT

PET-DT rekommenderas i första hand med 18F-DOPA om denna metod finns tillgänglig, eller med 68Ga-DOTATATE/DOTATOC som etablerats vid de flesta universitetssjukhus 134. För patienter med misstanke om metastaserat feokromocytom, liksom vid SDHX-mutation, är förstahandsmetoden 68Ga-DOTATATE/DOTATOC PET-DT. Vid övriga ärftliga varianter anses 18F-DOPA PET-DT vara förstahandsval. För huvud- och halsparagangliom rekommenderas 68Ga-DOTATATE/DOTATOC. 18FDG PET-DT kan i vissa situationer vara ett komplement i utredningen 135.

Hos patienter med metastatiskt feokromocytom eller paragangliom som hittats med annan undersökningsteknik ger 68Ga-DOTA-somatostatinanalog-PET-DT information om tumörernas receptoruttryck och därmed om det finns förutsättningar för 177Lu-DOTATATE-behandling. En problemlösarmetod för patienter som fortfarande har oklar diagnostik är PET-DT med 11C-hydroxy-efedrin (HED-PET) som ännu bara finns tillgänglig i Uppsala. PET/CT med noradrenalinanalogen 11C-hydroxyefedrin har bl.a. visat sig värdefull i kliniskt och biokemiskt oklara fall där man misstänker feokromocytom på grund av upprepad gränsförhöjd biokemi och/eller symtom såsom huvudvärk, och i dessa fall har man kunnat utesluta eller bekräfta sjukdomen 136. Metoden kan också användas som uppföljning efter resektion av förmodat maligna feokromocytom, framför allt när fynd vid DT är oklara. Ännu finns dock inget publicerat vetenskapligt underlag som ger stöd för detta.

13.3.2.3

123I-MIBG-skintigrafi

123I-MIBG-skintigrafi har betydligt lägre detaljupplösning än PET-DT och är därför ett sämre alternativ för diagnostik. Det kan dock användas hos patienter med metastatiskt feokromocytom eller paragangliom som hittats med annan undersökningsteknik, när man överväger målriktad strålbehandling med 131I-MIBG.

13.3.3

Cytologi

Rekommendation

Misstänkt feokromocytom eller funktionellt paragangliom ska inte punkteras eftersom patienten kan utveckla hypertensiv kris.

Cytologi görs vanligen som första åtgärd vid resistens på hals. Vid paragangliom kan cytologi ge diagnos eller misstanke om diagnos vid ett blodrikt aspirat, men cytologi kan inte skilja mellan maligna och benigna tumörer 137. HHPGL är till absolut största delen icke-funktionella. Om den bilddiagnostiska undersökningen talar för paragangliom behövs vanligtvis ingen cytologi. Öppen biopsi är kontraindicerad.

13.3.4

Audiogram

Vid jugulotympaniska paragangliom bör audiogram genomföras.

13.4

Behandling

Rekommendation

Alla patienter bör diskuteras vid MDK för att få diagnosen bekräftad och rekommendation om optimal behandling.

13.4.1

Kirurgi

Rekommendation

  • Behandling består i första hand av kirurgi (+++) (vårdnivå C–D).
  • Alla patienter med hormonellt aktiva feokromocytom eller paragangliom bör preoperativt behandlas med alfa-receptorblockare (++).
13.4.1.1

Val av metod

Minimalinvasiv adrenalektomi rekommenderas för de flesta feokromocytom och paragangliom. Vid större tumörer (> 6 cm) bör man överväga att operera med öppen teknik.

Partiell (subtotal) adrenalektomi bör övervägas hos patienter med ärftligt feokromocytom, om risken för bilaterala feokromocytom är hög men risken för metastaserad sjukdom låg (dvs. patienter med konstitutionell RET-, VHL- eller NF1-mutation). Syftet är att minska risken för att patienten får binjurebarkssvikt.

Partiell (subtotal) adrenalektomi bör också övervägas hos alla patienter med feokromocytom och låg risk för metastaserad sjukdom (t.ex. diameter < 6 cm eller ingen känd ärftlig mutation i SDHB-genen) som redan har genomgått adrenalektomi på den kontralaterala sidan.

13.4.1.2

Pre-operativt omhändertagande

Många patienter med feokromocytom och funktionellt paragangliom har också kardiovaskulär samsjuklighet, så en kardiologisk bedömning ska göras inför operation. Denna ska som grund inkludera 24 timmars blodtrycksmätning och ekokardiografi.

13.4.1.3

Alfa-receptorblockad

Förbehandling, i första hand med alfa-receptorblockerare, ges för att minska risken för perioperativa kardiovaskulära komplikationer. Förbehandlingen mål är att häva den perifera katekolamininducerade vasokonstriktionen och rehydrera patienten samt normalisera blodtryck och hjärtfrekvens. Det saknas prospektiva studier som jämför olika förbehandlingsregimer och enheterna har olika behandlingstraditioner, så rekommendationerna baseras på observationella data och institutionell erfarenhet.

Patienter bör behandlas i minst 7 dagar, i första hand med alfa-receptorblockare. Både licenspreparatet fenoxybensamin och doxazosin kan användas. De initiala doserna 10–20 mg respektive 4–8 mg ökas stegvis och kombineras med natriumrik diet och ökat vätskeintag. Förbehandling är adekvat om man ser objektiva tecken på rehydrering (viktuppgång 1–3 kg), liggande blodtryck < 130/80 mmHg med stående systoliskt på > 100 mmHg, med en liggande kontra stående pulsfrekvens på 60–70 respektive 70–80 slag/minut. Vissa patienter kan också övervägas för betareceptorblockad efter etablerad alfareceptorblockad.

Hos patienter med katekolamininducerad kardiomyopati, vaskulit eller nyligen genomgången hjärtinfarkt bör förbehandlingen med alfareceptorblockerare förlängas till 6–8 veckor.

13.4.1.4

Perioperativt omhändertagande

Inför operationen ska man ha svar på lokaliseringsundersökning, aktuella DT- eller MR-bilder och bedömningsunderlag från MDK.

Sedvanlig preoperativ narkosbedömning görs med särskild hänsyn till kardiovaskulär samsjuklighet, blodtrycksreglering och relativ blodvolym. Tillståndet är relativt ovanligt och ställer krav på monitorering och omedelbar justering av blodtryckssvängningar, så operationsteamet (kirurger, narkosläkare och narkossköterskor etc.) ska bestå av individer med erfarenhet av tillståndet (vårdnivå C–D).

Man behöver ta ställning till trombosprofylax enligt lokal rutin, särskilt om patienten har samsjuklighet.

13.4.2

Huvud hals-paragangliom (HHPGL)

Rekommendationer

  • Hormonproducerande tumörer bör opereras.
  • Maligna HHPGL bör opereras lokalt, inklusive lymfkörtelutrymning, och postoperativ strålbehandling bör övervägas.

För HHPGL har man generellt att välja på kirurgi (med eller utan preoperativ embolisering), strålbehandling eller exspektans. Vid stora tumörer i glomus caroticum kan det i undantagsfall bli aktuellt med pre- eller perioperativ stentgraftsbehandling av a. carotis externa. Behandlingen måste sättas i relation till patientens ålder och samsjuklighet, tumörstorlek, anatomiskt läge, tumörrelaterade symtom och förväntade behandlingsrelaterade risker. Tumörerna brukar ha en långsam tillväxt vilket kan motivera en ”vänta och se”-strategi 138. Samtidigt är en mindre tumör lättare att behandla och komplikationerna ökar med storleken.

Hormonproducerande tumörer bör opereras. Maligna HHPGL bör opereras lokalt inklusive lymfkörtelutrymning: Postoperativ strålbehandling bör övervägas. De vanligaste komplikationerna är kranialnervsskador, blödning och stroke.

Strålbehandling kan genomföras konventionellt eller stereotaktiskt, och behandlingen lyckas i upp till cirka 90 % av fallen 139. Tumörkontrollen räknas som framgångsrik om tumören vid radiologisk bedömning har samma eller minskad tumörvolym efter strålbehandling 140.

Glomus caroticum-paragangliom behandlas i första hand med operation. Mindre tumör och yngre patient ökar indikationen. Man kan överväga strålbehandling i stället om tumören är stor eller om patienten är äldre och har samtidig allvarlig samsjuklighet som förväntas öka komplikationsrisken vid kirurgisk behandling.

Jugulotympaniska paragangliom (temporalben) kan opereras om det gäller mindre tumörer. De skallbasnära tumörerna har högst grad av både pre- och postoperativ kranialnervspåverkan, vilket ökar indikationen för strålbehandling. Man kan också använda kranialnervssparande kirurgi som kompletteras med strålbehandling.

Vagala paragangliom kan opereras, men med en stor risk för vaguspares. En möjlig strategi är att operera de som redan har pares och strålbehandla de patienter som har vagusfunktionen kvar.

Tympaniskt paragangliom brukar kunna opereras utan allvarliga restsymtom.

13.4.3

Metastaserad sjukdom

Rekommendation

Patienter med metastaserat feokromocytom eller paragangliom bör tas om hand av ett multidisciplinärt team med erfarenhet av sjukdomen (vårdnivå D).

Graden av evidens är låg för all behandling av metastaserat feokromocytom och paragangliom. Kirurgi och extern strålbehandling bör alltid övervägas i ett första steg för att bota sjukdomen eller minska tumörvolymen. Systemisk behandling av metastaserat feokromocytom eller paragangliom grundar sig på enstaka prospektiva fas II-studier och flera retrospektiva fallserier. I Europa saknas behandling som har indikationen metastaserat feokromocytom eller paragangliom. Behandling inom ramen för studier bör därför prioriteras.

Sannolikt har en relativt hög del av generaliserade (icke operabla) feokromocytom och paragangliom ett latent växtsätt, så aktiv exspektans bör övervägas för samtliga patienter. Indikationer för aktiv onkologisk behandling är lindring av symtom (hormonella symtom eller orsakade av lokal tumörväxt) eller verifierad tumörtillväxt som kräver tumörhämmande behandling.

På ESMO 2021 presenterades data från FIRSTMAPPP-studien som randomiserade 78 patienter med progressivt, metastaserat feokromocytom eller paragangliom till sunitinib eller placebo: 36 % i sunitinibarmen var progressionsfria jämfört med 18,9 % av patienter som fick placebo. Den progressionsfria överlevnaden var 8,9 månader i median i sunitinibarmen (95 % KI: 5,5–12,7) jämfört med 3,6 månader (3,1–6,1; 95 % KI: 5,5–12,7) i placeboarmen 141. Utöver sunitinib visas effekt av radionuklidbehandling med 131I-MIBG (i Europa registrerat för neuroblastom) följt av cytostatikakombinationen cyklofosfamid, vinkristin och dakarbazin 142. Fallserier har även visat antitumoral effekt av singelbehandling med 177Lu-DOTATATE eller temozolomid.

Skelettmetastaser kan ses hos 70–80% av patienter med metastaserat feokromocytom eller paragangliom, vilket kan resultera i smärta, ryggmärgskompression och patologiska frakturer. Behandling med zoledronat eller denosumab kan förhindra dessa komplikationer och rekommenderas till alla patienter med skelettmetastaser 143.

Det saknas evidens för värdet av antihypertensiv behandling. Konsensus bland experter är ändå att patienter med icke-operabel sjukdom bör få antihypertensiv behandling med målet att kontrollera blodtrycket. Det gäller framför allt inför start av onkologisk behandling eftersom fall med hypertension av grad 3–4 har rapporterats i flera fallserier. Inför start av ny onkologisk behandling rekommenderas därför insättning av alfareceptorblockerare, med eventuellt tillägg av betareceptorblockerare, enligt samma princip som inför kirurgi.

Utifrån dagens evidensläge föreslås följande prioriteringsordning för onkologisk behandling:

Tabell 12. Förslag till handläggning av metastaserat feokromocytom/paragangliom

Scenario

Förslag till åtgärd

1. Förhöjda nivåer av katekolaminer

Behandla med antihypertensiv medicinering, i första hand alfareceptor-blockerare exempelvis doxazosin. Inför kirurgi eller start av onkologisk behandling enligt preoperativa rutiner. Vid kontinuerlig behandling: kontrollera blodtryck men beakta biverkningar.

2. Lokaliserad sjukdom 

Överväg i första hand kirurgi och i andra hand extern strålbehandling. 

3. Lokoregionalt avancerad eller metastaserad, icke symtomatisk patient

Överväg exspektans. 

4. Icke avgränsad sjukdom, symtomatisk patient

Överväg kirurgi eller onkologisk behandling med målet att få kontroll på tumörvolym och/eller hormonproduktion. Inför radionuklidbehandling: gör både 123I-MIBG skintigrafi och 68GaDOTATATE/DOTATOC-PET (se nedan).

4.1 Första linjens behandling

Sunitinib alternativt radionuklidbehandling kan övervägas. Vid val av radionuklidbehandling prioriteras utifrån kvalitativ bedömning av relativ upptagsintensitet:

Om upptag 123I-MIBG = 68Ga-DOTATATE/DOTATOC välj antingen 131I-MIBG eller 177Lu-DOTATATE efter lokal tillgång och toxicitetsprofil.

Om upptag 123I-MIBG > 68Ga-DOTATATE välj 131I-MIBG

Om upptag 123I-MIBG < 68Ga-DOTATATE välj 177Lu-DOTATATE

4.2 Andra linjens behandling samt inga förutsättningar för 131I-MIBG och 177Lu-DOTATATE

Föreslagen prioriteringsordning:

1. Gör kliniska tester

2. Omvärdera möjligheten till ytterligare 131IMIBG eller 177Lu-DOTATATE

3. Ge cytostatikakombination: cyklofosfamid, vinkristin och dakarbazin

4. Ge cytostatika: temozolomid

13.5

Uppföljning

13.5.1

Misstänkt sporadisk sjukdom utan tecken till malignitet

Rekommendation

  • Patienter med misstänkt sporadisk sjukdom och utan tecken på metastaser eller riskfaktorer för lokalt eller metastatiskt återfall bör följas i 10år (++) (vårdnivå C).
  • Enstaka HHPGL (radikalt opererade utan genetiska avvikelser eller sequelae från operationen) behöver inte följas upp alls.
13.5.1.1

Biokemi

Alla patienter som har behandlats för feokromocytom eller paragangliom och som hade förhöjda metanefriner preoperativt bör kontrolleras biokemiskt 3–6 månader efter operationen för att bekräfta att de är biokemiskt botade. Därefter kan de kontrolleras en gång om året. Rekommendationen är att använda samma metod som vid kontroller preoperativt. Om biokemin är normal efter minst 10 år kan uppföljningen avslutas.

13.5.1.2

Radiologi

Patienter med preoperativt icke-förhöjda metanefriner bör kontrolleras med radiologi eller nuklearmedicinsk undersökning (DT/MR/PET) 3–6 månader efter operationen. Patienter med preoperativt förhöjda metanefriner behöver enbart kontrolleras med DT/MR/PET om värdena är patologiska.

13.5.2

Misstänkt eller bevisat metastaserad sjukdom

Rekommendation

Patienter med konstaterat metastaserat feokromocytom eller paragangliom, eller med markörer som ger misstanke om risk för återfall eller metastasering, bör följas i minst 10 år (++) (vårdnivå D).

13.5.2.1

Klassifikation

Feokromocytom och paragangliom är enligt gällande klassifikationer att betrakta som metastaserade eller icke-metastaserade. Dock finns det riskmarkörer, se bilaga 1 Kvalitetsdokument för patologi för tumörens potential att ge lokalt eller metastatiskt återfall. Patienter vars tumörer bedöms ha högre återfallsrisk bör erbjudas livslång uppföljning.

Vid bekräftad eller stark misstanke om diagnosen huvud- och halsparagangliom ska patienten remitteras till en av två nationella (Lund och Uppsala) högspecialiserade enheter för:

  • Kompletterande utredning och rekommendation om behandling
  • Kirurgisk behandling och uppföljning, när det är aktuellt

Mer information om beslut och rutiner finns under Socialstyrelsens riktlinjer om högspecialicerad vård.

13.5.2.2

Biokemi

Alla patienter bör följas upp med kromogranin-A inom 3 månader och sedan var 3–6:e månad i 2 år. Hos patienter som hade förhöjda metanefriner preoperativt ska man samtidigt även mäta dessa. Särskilt metoxityramin kan vara ökat vid metastaserad sjukdom även vid normala metoxikatekolaminer. Hos patienter som inte har haft tecken på persistens eller återfall på 2 år kan de biokemiska kontrollerna minskas till 1–2 gånger/år.

13.5.2.3

Radiologi

Radiologiska eller nuklearmedicinska undersökningar (DT/MR/PET) ska genomföras vid ökning av metoxikatekolaminer och/eller kromogranin-A. Hos patienter som inte hade förhöjda metoxikatekolaminer preoperativt ska röntgen genomföras minst 1 gång/år i 10 år.

13.5.2.4

Ärftlig sjukdom

Patienter med ärftlig sjukdom ska följas upp enligt rekommendationerna från Svensk Förening för Medicinsk Genetik och Genomik (SFMG). Uppföljningen behöver modifieras utifrån den underliggande mutationen eller den genetiska avvikelsen.

13.6

Återfall

Återfall (biokemiskt eller radiologiskt) behandlas på samma sätt som den primära sjukdomen 144145. Kirurgi bör övervägas i första hand.