Egenvård
Rekommendation
- Patientens levnadsvanor bör identifieras och bedömas regelbundet
- Patienten bör rekommenderas att avstå från rökning och vara uppmärksam på sina alkoholvanor (++++).
- Regelbunden fysisk aktivitet rekommenderas.
- Patienter med behov av viktminskning bör få professionellt stöd för att kunna gå ner i vikt.
- Patienter rekommenderas ett lågt eller måttligt saltintag (5–6 g/dygn).
Patientens levnadsvanor (tobaksbruk, alkoholbruk, fysisk aktivitet och matvanor) samt nutritionsstatus bör identifieras och bedömas regelbundet från diagnosbeskedet till uppföljning.
I bedömningen bör ingå om patientens ohälsosamma levnadsvanor har betydelse för behandlingen, exempelvis negativ effekt eller interaktion med medicinsk eller kirurgisk behandling. I bedömningen bör också ingå om stöd att förändra levnadsvanorna bör utgöra en del av behandling och rehabilitering samt om levnadsvanorna innebär en risk för återinsjuknande eller insjuknande i andra sjukdomar.
Patientens levnadsvanor och åtgärder vid ohälsosamma levnadsvanor bör dokumenteras i patientens journal enligt gällande rutin för dokumentation av levnadsvanor i respektive region.
Se även det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering kapitlet Prehabilitering, Nationellt vårdprogram vid ohälsosamma levnadsvanor – prevention och behandling samt Nationellt kliniskt kunskapsstöd (nationelltklinisktkunskapsstod.se).
Hänvisa gärna till följande skrifter:
- Hälsosamma levnadsvanor för dig som har eller har haft cancer.
- Samtal om hälsa – en motivations guide för samtal om levnadsvanor och sjukdomsprevention.
Om detta är otillräckligt kan man kontakta en dietist eller annan profession i teamet kring patienten för rådgivning.
Nationella riktlinjer
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder är användbara även under cancerbehandlingen. De innehåller kunskaps- och beslutsstöd för mötet med patienten och rekommendationer om olika typer av rådgivning: https://www.socialstyrelsen.se/regler-och-riktlinjer/nationella-riktlinjer/slutliga-riktlinjer/levnadsvanor/.
Fysisk aktivitet
Omfattningen och typen av fysisk aktivitet bör vara anpassad till varje patient som behandlas för binjuretumör. All rörelse är bättre än ingen och långvarigt stillasittande bör begränsas. Exempelvis kan en patient som är beroende av substitution av glukokortikoider behöva anpassa dosen och/eller tidpunkten för kortisonintag utifrån träningen: intensitet, duration och tid på dagen. Anpassningen är mycket individuell, och den patientansvariga läkaren behöver vara medveten om detta och informera patienter med binjurebarkssvikt.
Att vara fysiskt aktiv ökar välbefinnandet även hos patienter med en cancerdiagnos. Både muskelstärkande och konditionsinriktad fysisk aktivitet, till exempel cykling, simning eller vattengympa, jogging, dans eller gruppträningspass ger ökad puls och andning samt kan minska de cancerrelaterade symtomen såsom trötthet. Patienten bör anpassa träningen efter dagsformen under pågående behandling. Vid pågående infektion ska hen vila.
Patienten kan få stöd av en fysioterapeut och få ett recept på fysisk aktivitet, ett så kallat FaR (FYSS, 2017: http://www.fyss.se/far/om-fysisk-aktivitet-pa-recept-far/).
Rökning
Patienter som röker bör informeras om rökningens negativa effekt vid operation. De kan hänvisas till rökavvänjning via primärvården, till den specialiserade vården som kan ge hjälp med rökstopp eller till den nationella Sluta röka-linjen: 020-84 00 00.
Komplementär och alternativ medicin
Patienten bör informeras om att komplementär och alternativ medicin kan påverka effekterna av cancerläkemedel. Ha en kontinuerlig dialog med patienten om sådan medicin, och frågan kan även belysas i samband med att man upprättar Min vårdplan. Läs mer på RCC webbplats, där finns även broschyr för nedladdning.
Alkohol
Alkohol kan öka risken för komplikationer och biverkningar och patienter bör vara uppmärksamma på sina alkoholvanor under alla typer av cancerbehandling. Den som vill ha stöd för att förändra sina alkoholvanor kan ringa den nationella Alkohollinjen 020-84 44 48.