Egenvård
Rekommendation
Patienten bör få både muntlig och skriftlig information om egenvård.
Råd om egenvård finns i bilaga 2 Information om egenvård för dig som har fått diagnosen kronisk lymfatisk leukemi och i bilaga 3 Information till dig som behandlas för kronisk lymfatisk leukemi.
Levnadsvanor
Rekommendation
Levnadsvanorna bör uppmärksammas hos varje patient och patienten bör få personcentrerad information om levnadsvanor (missbruk, t.e.x tobak eller alkohol, fysisk aktivitet och matvanor).
Samtliga vårdprofessioner bör informera patienten om Socialstyrelsens råd för hälsosamma levnadsvanor under behandling. Kontaktsjuksköterskan bör ta upp dessa levnadsvanor och dokumentera resultatet i Min vårdplan. Levnadsvanorna bör också följas upp kontinuerligt, och patienten bör genom information och samtal uppmuntras till hälsofrämjande levnadsvanor som dessutom kan minska risken för komplikationer av sjukdomen och behandlingen.
För mer information om levnadsvanor, se:
Nationellt vårdprogram Cancerrehabilitering, kap 5
Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor – socialstyrelsen.se
Samtal om hälsofrämjande levnadsvanor vid cancer – swenurse.se
Information om levnadsvanor – Nationellt kliniskt kunskapsstöd
Tobak
Den patient som röker ska informeras om de negativa effekterna och uppmuntras till rökstopp. Vid behov kan patienten hänvisas till rökavvänjning via primärvården eller den specialiserade vården som kan ge hjälp med rökstopp. Patienterna kan också ringa den nationella Sluta röka-linjen 020-84 00 00 Se även: Nationellt vårdprogram Cancerrehabilitering, kap 7 samt Samtal om hälsofrämjande levnadsvanor vid cancer – swenurse.se
Alkohol
Alkohol kan öka risken för blödningar och infektioner under behandling. Flera cancerläkemedel metaboliseras i levern, och interaktioner med alkohol kan medföra antingen sämre effekt av läkemedlet eller ökad biverkningsrisk. Läkare och kontaktsjuksköterska bör ge patienten individuella rekommendationer om alkohol och aktuell behandling. Läs mer i Nationellt vårdprogram vid ohälsosamma levnadsvanor prevention och behandling
Patienter som vill ha stöd för att förändra sina alkoholvanor kan ringa den nationella Alkohollinjen 020-84 44 48.
Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet kan minska biverkningar i samband med behandling, på både kort och lång sikt. Under behandlingen ger fysisk aktivitet minskad trötthet, fatigue och oro samt bättre sömn och livskvalitet 218219220221. Det är dock viktigt att ta hänsyn till behandlingens intensitet och patientens infektionskänslighet och blodvärden. Den behandlande läkaren bör göra en individuell bedömning och ge råd om lämplig aktivitetsnivå.
Fysisk aktivitet är också viktig för att minska risken för inaktivitetsrelaterade komplikationer såsom förlust av muskelmassa. Detta är särskilt viktigt att tänka på under steroidbehandling i hög dos. En av fysioterapeutens och sjuksköterskans viktigaste uppgifter är att motivera patienten till att vara fysiskt aktiv, med främsta syftet att minska risken för inaktivitetskomplikationer, minska reduktionen av muskelstyrka och behålla rörligheten 222. Vid behov kan man också ta kontakt med en arbetsterapeut, för att se närmare på personens aktivitetsförmåga och vardagens meningsfulla aktiviteter. Arbetsterapeuten stödjer personen att vara fysiskt aktiv i de dagliga aktiviteterna på ett skonsamt sätt.
Läs mer i Nationellt vårdprogram Cancerrehabilitering, kap. 7
Matvanor
Hälsosamma matvanor gör att patienten bättre klarar av de biverkningar som behandlingen orsakar. Det är viktigt att patienten får i sig tillräckligt med energi och näringsämnen, och de kostrekommendationer som gäller hela befolkningen är tillämpliga även inom cancerrehabilitering, så länge patienten inte har några nutritionsproblem (Nationellt vårdprogram Cancerrehabilitering, kap. 7).
Vaccinationer
KLL-patienter svarar sämre på vaccinationer, särskilt sent i sjukdomsförloppet och under pågående behandling. De bör uppmanas att vaccinera sig mot säsongsinfluensa, pneumokocker, bältros och covid-19 enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer så tidigt som möjligt efter diagnos. Även de närstående ska helst vaccinera sig mot säsongsinfluensa och covid-19 (se avsnitt 16.3 Vaccinationer).
Komplementär och alternativ medicin
Kontaktsjuksköterskan bör informera patienten om att komplementär och alternativ medicin kan påverka effekterna av cancerläkemedel 223, och hänvisa till läkare för att diskutera lämpligheten i att använda dessa preparat samtidigt som KLL-behandling.
Läs mer om Komplementär och alternativ medicin på cancercentrum.se
Kunskap och stöd
Patienten och de närstående ska informeras om patientföreningen, Blodcancerförbundet och Cancerfonden. Där finns aktuell och saklig information om bland annat diagnos, cytostatikabehandling och sex och cancer samt hur det är att vara närstående och vad som händer efter cancerbeskedet.