Till sidinnehåll

Multidisciplinär konferens

Rekommendationer

Patienter med invasiv blåscancer stadium T1–T4 ska diskuteras på MDK. Detta eftersom det finns ett måttligt starkt vetenskapligt underlag för att dessa patienter får optimerad handläggning efter diskussion vid MDK (⊕⊕⊕).

Patienter med höggradigt (G3) lokalrecidiv efter BCG-instillationer, speciellt de med icke-BCG-responsiv sjukdom, bör bli värderade på MDK (⊕⊕).

Alla patienter med metastatisk sjukdom, primärt eller i återfallssituation, bör diskuteras på MDK (⊕⊕).

Även tumörer i övre urinvägar och uretra ska diskuteras på MDK mot bakgrund av dessa tumörers låga incidens och diagnostik och behandlingsalternativens stora spännvidd (⊕⊕).

Läkare och kontaktsjuksköterskor vid alla enheter som bedriver diagnostik och behandling av blåscancer bör delta i multidisciplinära konferenser (MDK). Dessa konferenser bör ske regelbundet och innebära diskussion mellan onkolog, patolog, radiolog med vana av PETDT-granskning alternativt nuklearmedicinare, urolog, kontaktsjuksköterska, eventuellt även forskningssjuksköterska och personalkategori med koordinatorsfunktion för standardiserade vårdförlopp och/eller operationskoordinator, samtliga med specialkunskap inom området. Blåscancer är den urologiska tumörform där MDK oftast resulterar i en ändrad behandlingsplan 178. Vid MDK förevisas omgranskat tumörpreparat 179 och röntgenbilder (DT/MRT) och i förekommande fall FDG-PET-DT-bilder, och utifrån patientens förutsättningar fattas ett beslut om behandlingsrekommendation. För att understryka vikten av multidisciplinär konferens är andelen patienter med invasiv blåscancer som diskuteras vid MDK en nationell kvalitetsindikator.

Samtliga patienter som har muskelinvasiva blåstumörer och som kan vara aktuella för kurativt syftande behandling bör diskuteras på dessa konferenser. Det finns retrospektiva studier av denna patientgrupp som visar att man kunde avstå cystektomi hos upp till var tionde patient efter en omgranskning av patologin 180181182. MDK bör ske dels före kurativt syftande behandling för att diskutera denna och eventuell neoadjuvant behandling, dels efter den kurativt syftande behandlingen när man har ett definitivt PAD-svar som underlag för diskussion om eventuell adjuvant behandling (pT3 och/eller körtelpositiv sjukdom och/eller positiv marginal). Holländska data har visat att patienter med muskelinvasiva tumörer oftare erbjöds organbevarande behandling om de diskuterats på regional MDK med universitetsenhet involverad 183.

Vidare bör alla patienter med laminapropria-invasiv blåstumör (stadium T1) diskuteras på MDK efter första TURB (före eventuell re-resektion), för att säkerställa optimalt omhändertagande med hänsyn till de radikalt olika strategier som är möjliga för denna patientgrupp. Patologisk omgranskning av PAD har också ofta betydelse för slutlig behandlingsstrategi för patienter med laminapropria-invasiv tumör 184185, och bidrar inte sällan till omkategorisering av dessa tumörer till mycket hög risk för progression eller t.o.m. muskelinvasion 181.

Vid diskussion av patienter med T1-tumörer i samband med MDK ingår:

  1. eftergranskning av PAD från TURB.
  2. DT-urografi avseende lokal tumörstatus, regionala lymfkörtlar och övre urinvägar.
  3. beslut om strategi vid re-resektion (mapping och resektionsbiopsier från prostatiska uretra om ej utfört i samband med primärresektionen och resektion av tidigare T1-tumörområdet/områden (utifrån blåsdiagram vid primärresektionen).
  4. skissering av behandlingsstrategi dvs. instillation med BCG/cytostatika alternativt primär cystektomi.

Samtliga patienter med urotelial tumör i övre urinvägar eller uretra bör också diskuteras vid MDK. MDK-diskussionen genomförs innan eventuell invasiv diagnostik (uretärkateterisering eller uretäroskopi) och med tillgång till röntgenologi samt utfall från cystoskopi och kastad urincytologi, för att endast i selekterade fall där uretäroskopifynd inklusive biopsi har betydelse för behandlingsrekommendationen eller endourologisk behandling är lämplig, genomföra uretäroskopi 186. Detta mot bakgrund av ett flertal rapporter på senare år som beskrivit tumörimplantation och ökad risk för metakrona blåstumörer efter uretäroskopi av uroteliala tumörer i övre urinvägarna 140187188189190.