Palliativ vård och insatser
Planering av det palliativa skedet
När kurativ behandling inte längre är aktuell har symtomlindring och livskvalitet hög prioritet. Samverkan mellan olika personalkategorier och vårdgivare är nödvändig redan från tidig palliativ fas, och skall ske i samråd och med patienten och anhöriga för att kunna formulera ett person-centrerat palliativt omhändertagande. Behandlande team ansvarar för att i god tid koordinera palliativa insatser och initiera s.k. brytpunktssamtal.
Nationellt vårdprogram för palliativ vård finns i Kunskapsbanken.
Palliativ behandling av behandlingsrefraktär hematuri
Palliativ behandling av behandlingsrefraktär hematuri kan bli aktuell då transuretral endoskopisk resektion/koagulation och palliativ hemostyptisk (blodstillande) strålbehandling inte har givit önskat resultat.
Formalininstillation (4 procent) fordrar narkos eller spinalanestesi, och komplikationer med uretärstenos och minskad blåskapacitet är sannolikt inte ovanliga. Metoden lämpar sig inte om vesikoureteral reflux föreligger. Detta har gjort att metoden används alltmer sällan.
Alunsköljning (aluminiumsalt) kan utföras utan bedövning via befintlig trevägskateter med 1procentig lösning. 500 ml 1 procent alun bereds ex tempore på apoteket, vilket ofta tar ett par dagar att beställa. Lösningen ges via trevägskateter två gånger per dygn i tre dygn med droppräknare, 83 droppar/minut i två timmar. Därefter ges spoldropp under resten av dygnet.
Observera att patienter med njurinsufficiens har en ökad risk att drabbas av aluminiumintoxikation och bör därför inte behandlas med alunsköljning.
Andra metoder som provats vid behandlingsrefraktär hematuri är bl.a. hyperbar syrgasbehandling och embolisering 511.
Samtliga metoder är dock att betrakta som experimentella i avsaknad av väldesignade studier 512.