Till sidinnehåll

Bilaga 6 Råd och information om kost inför radiojodbehandling

Råd och information om kost inför radiojodbehandling

Vi rekommenderar att du äter kost med låg jodhalt under en vecka, 7 dagar, före din radiojodbehandling. Syftet är att inte mätta sköldkörtelcellerna med jod samt att undvika goitrogener, det vill säga ämnen som minskar jodupptaget vid behandling. Exempel på goitrogena livsmedel är broccoli, kål, sötpotatis och majs.

Målet är att dra ner på intaget av jod från kosten, så att du minskar den mängd av jod som du vanligtvis får i dig. Det kan vara svårt att avläsa från innehållsförteckningen på livsmedel om salt är joderat eller ojoderat.

Vi rekommenderar dig att undvika följande livsmedel p g a högt jodinnehåll:

  • salt med tillsatt jod
  • alla typer av havssalt samt smaksatt salt
  • mjölkprodukter – inta högst 25 ml (cirka 2 msk) mjölk om dagen
  • smör och margarin
  • äggula
  • fisk och skaldjur
  • sojaprodukter som till exempel tofu och sojaburgare
  • havsalger och tång
  • vitaminer och kosttillskott
  • industriellt bakat bröd och bageriprodukter
  • burkmat och konserverad mat
  • te, fruktjuice och rödvin.

Exempel på livsmedel med lågt jodinnehåll:

  • ojoderat salt
  • olivolja och matolja
  • nötkött, griskött och kyckling
  • pasta, ris, potatis, gröt, vitt knäckebröd och hembakat bröd
  • sylt och marmelad, socker, gurka, ärter, majs, paprika, tomater, banan, päron, apelsin och kiwi
  • vatten, kaffe (normal konsumtion)
  • Vitt vin och öl i normal mängd är okej, uteslutande av alkohol är dock alltid ett hälsosammare val.

Vi rekommenderar dig att dricka 6–8 glas vätska om dagen.

Ett dygn efter radiojodbehandlingen kan du återgå till vanlig kost.