Till sidinnehåll

Bilaga 7 Råd och information om kost inför radiojodbehandling

Råd och information om kost inför radiojodbehandling

Vi rekommenderar att du äter kost med låg jodhalt under en vecka, 7 dagar, före din radiojodbehandling. Kosten syftar till att vara jodfattig för att inte mätta sköldkörtelcellerna med jod samt till att undvika goitrogener, det vill säga ämnen som minskar jodupptaget vid behandling.

Målsättningen är att dra ner på intaget av jod från kosten, så att du minskar den mängd av jod som du vanligtvis får i dig. Det kan vara svårt att avläsa från innehållsförteckningen på livsmedel om salt är joderat eller ojoderat.

Vi rekommenderar dig att undvika följande livsmedel:

  • Salt med tillsatt jod
  • Alla typer av havssalt samt smaksatt salt
  • Mjölkprodukter – inta högst 25 ml (cirka 2 msk) mjölk om dagen
  • Smör och margarin
  • Äggula
  • Fisk och skaldjur
  • Sojaprodukter som till exempel tofu och sojaburgare
  • Havsalger och tång
  • Vitaminer och kosttillskott
  • Industriellt bakat bröd och bageriprodukter
  • Burkmat och konserverad mat
  • Te, fruktjuice, kaffepulver och rödvin.

Några förslag på livsmedel som går bra att äta

  • Ojoderat salt
  • Olivolja och matolja
  • Nötkött, griskött och kyckling
  • Pasta, ris, potatis, gröt, industriellt vitt bröd, vitt knäckebröd och hembakat bröd
  • Sylt och marmelad, socker, gurka, ärter, majs, paprika, tomater, banan, päron, apelsin och kiwi
  • Vatten, bryggkaffe, vitt vin och öl

Vi rekommenderar dig att dricka 6–8 glas vätska om dagen.

Ett dygn efter radiojodbehandlingen kan du återgå till vanlig kost.